Betalningsjätten Klarna behöver banta sin verksamhet. I måndags meddelades företagets anställda att 10 procent av dem kommer att få gå. I en förinspelad video beklagar sig ägare och vd Sebastian Siemiatkowski över situationen. En osäker omvärld och olycklig ekonomisk utveckling sägs ligga till grund för varslet. Dock glömde Klarna en viktig grej: svensk arbetsrätt.

Klarna marknadsför sig med löften om ”smoooth” betallösningar. Företaget har i stort sett tagit över marknaden för digitala betalningar i en tid då dessa ökat lavinartat. Om du köper något på nätet så hamnar du i de allra flesta fall hos Klarna, vare sig du vill eller inte.  

Fackliga uppmanas säga upp sig

Ändå visar det sig att de gått back in i det sista. I Sverige rör varslet en tiondel av de i runda slängar 500 anställda. Samtliga uppmanades att arbeta hemifrån resten av veckan och anställda har även uppmanats att säga upp sig, säger fackklubbsordförande Sen Kanner till SVT

Själva meddelar Klarna att ingen blivit uppsagd utan att de hoppas på överenskommelser. Att fem av åtta fackligt aktiva uppmanats att lämna är bara en slump och ”har ingenting med saken att göra”, enligt Klarnas presschef Filippa Bolz. 

Med bjudresor, en mycket väl utstuderad företagskultur med identitetsbygge har de anställda fått känna sig som del av något stort och som att de är med och styr skutan. När orosmoln nu uppenbarar sig blir det plågsamt uppenbart att de inte är så viktiga. Musiken har nu tystnat, det som paketeras som “smooth” har stött på patrull och kvar är ett företag i kris. Och en snorrik VD. 

Anställda på Klarna skolas in i en kultur där målet är att känna gemenskap och lojalitet. De får epitetet ”Klarnauter”. Suffixet -naut kommer från grekiskans ord för seglare och indikerar i gängse språkbruk att man är med och styr. Inget kan var mer osant. De anställda på Klarna har varken kollektivavtal eller en ledning som ens har koll på den lagstiftning de är bundna till oavsett hur de ställer sig till att erbjuda schyssta villkor. 

Klarna måste följa lagen

Och visst är det smart att uppmana till hemarbete efter att ha släppt en bomb på sina anställda. Därifrån blir det svårare att snacka ihop sig, påminnas om att man inte är ensam eller själv bär på skuld, elda under sin vrede och påminnas om att det alltid är fler anställda än chefer på en arbetsplats. Och att det inte är okej för en ledning att gömma sig bakom vare sig förinspelade videomeddelanden eller uppmaningar att stanna hemma. 

Inflation, en tech-baksmälla, en naturlig effekt av marknadsmodellen menar ekonomiexperter. Oavsett anledning bakom beslutet att skära ner i sin personalstyrka finns det något ingen kan komma ifrån: svensk lagstiftning.

För i lagen står det klart och tydligt, för den som bemödar sig att vara en god medborgare och arbetsgivare, att samtliga förändringar i allmänhet och uppsägningar i synnerhet ska förhandlas med en facklig part, om en sådan finns på plats. Och på Klarna finns både fackligt anslutna och en fackklubb. 

Vägrar kollektivavtal

Och Klarna kan förneka det bäst de vill. Men att gå ut med ett beslut att krympa sin personalstyrka med 10 procent och att se till att ”rätt team fokuserade på rätt saker, samt rätt person på rätt ställe” utan att föra en formell dialog med sin lokala fackliga part är ett lagbrott. 

Men det kunde så klart varit värre. Klarna-anställda i USA har fått gå på dagen. Kanske har Klarnas HR-avdelning ändå lite koll på att det råder någon form av ordning på svensk arbetsmarknad. De har dock vägrat kollektivavtal, trots uppmaningar av sin personal, och fortsatt bränna pengar in i det sista. 

Nu får den toxiska relationen för i alla fall en tiondel av personalstyrkan haft till detta marknadsexperiment ett slut. Fiktivt enade de stod men söndrade de falla. Utan svensk fackföreningsrörelse hade med all sannolikhet 500 personer fått gå på dagen. 

Låt oss nu hoppas de får det stöd de behöver för att hämta sig från den smäll det innebär att bli lovad guld och gröna skogar men erbjudas grus. Och att Klarna får sota för sin klandervärda personalpolitik för den är allt annat än smidig, eller ”smoooth”.