Minst tre språk, utbildning i EU-regler, konfliktlösning och självförsvar. Det är höga krav på vaktmästarna i Europaparlamentet.

Klockan är 11 en onsdagsförmiddag i januari. Europaparlamentet i den franska staden Strasbourg är omringat av tungt beväpnad polis. Inne i plenisalen talar Frankrikes president Emmanuel Macron till ledamöterna.

Strax bakom presidenten står italienaren David Federico rakryggad i sin frack och en blänkande silverkedja. Hans uppgift är att visa presidenten och speciella gäster till sina platser samt att instruera flocken av press-fotografer om var de får röra sig i salen.

Nyss gick det hetare till i en korridor. Miljöaktivister protesterade högljutt mot den franska presidentens miljöpolitik och blev utkörda av säkerhetsvakter.

Andra gånger måste vaktmästarna själva ingripa. I plenisalen är en av deras uppgifter att vara ”polis”. Det händer att ledamöter envist stör debatten. Då omringar de frackklädda vaktmästarna den störande och försöker i första hand övertala den att lugna ner sig. Om det inte går slängs ledamoten ut.

­David Federico finns ständigt i bakgrunden när politikerna debatterar.

Dörrvakt vid plenisalen i EU

Fracken fungerar på samma sätt som en polis-uniform, enligt Federico.

– När jag är klädd i den ser folk mig som en del av EU:s institution. Jag uppträder alltid korrekt, även under mina pauser i kaféterian.

En annan arbetsuppgift är att vara dörrvakt vid plenisalen. Bara ledamöterna och några få andra har tillträde. Resten stoppas, inklusive besökare och nyfikna turister.

– Vi är här för att hjälpa och assistera människor. Även i upprörda situationer försöker vi vara lugna och respektera personen framför oss.

Fredericos tips för bättre konfliktlösning

  1. Lyssna! Ibland stänger vi öronen och vill inte ha kontakt med den besvärliga personen.
  2. Använd dina kunskaper och erfarenheter för att hitta en lösning.
  3. Le! Leendet ­lugnar folk och visar att du finns där för dem.

Måste kunna minst tre språk

Kraven på vaktmästarna i Europaparlamentet är stora. De måste kunna minst tre EU-språk. Federico talar förutom modersmålet italienska, spanska, franska och portugisiska. Vaktmäs-tarna ska också känna till de komplicerade regler som gäller i EU-sammanhang och de utbildas i konfliktlösning och till och med självförsvar.

– Jag har ännu inte själv varit med om en riktigt dramatisk situation, säger David Federico, som arbetat fyra år i parlamentet.

För honom är detta ett drömjobb.

– Tänkt dig att du som fotbollssupporter får se ditt favoritlags matcher från bästa plats. I det här jobbet har jag den möjligheten.

Val under stor dramatik

Han berättar entusiastiskt om historiska händelser som när EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen valdes under stor dramatik eller när EU:s senaste budget diskuterades till klockan fem på morgonen.

– För några år sedan när jag läste internationell lagstiftning på universitetet var detta vad jag studerade. Nu är jag här. Wow! 

När jag är klädd i den ser folk mig som en del av EU:s institution. Jag uppträder alltid korrekt, även under mina pauser i kaféterian.

David Frederico (fotograferad av Carl von Scheele)

David Frederico

Yrke: Vaktmästare i Europaparlamentet. Det finns totalt 62 stycken från 12 olika länder.

År i yrket: Fyra.

Lön i yrket: 27 000–51 900 kronor (­beroende på antal år i tjänst). Dess­utom finns olika tillägg, varav utlands­tillägget är på minst 5 200 kronor.