Ibland hamnar en jämställdhetsfråga i det absoluta rampljuset. I USA är det så, precis just nu. 

Det handlar om aborträtten för amerikanska kvinnor, en rättighet som snart kan vara historia.

För några veckor sedan åtalades en 26-årig kvinna för mord, mot sitt nekande. 

Kvinnans brott? Hon hade fått missfall, blivit intagen på sjukhus och ska, sägs det, i förtroende ha berättat för en sköterska vad som egentligen hade hänt.

Det var vårdpersonalen som anmälde kvinnan till polisen. Misstanken var nämligen stark att hon hade försökt göra – och lyckats med att genomföra – en abort. Själv, där hemma i sin lägenhet.

Därav mordåtalet.

Rik på att stämma gravida

Det här inträffade i USA, i Texas. En delstat som nyligen skärpt sina abortlagar så att endast aborter före vecka sex är tillåtna. En stat som tillåter, eller snarare uppmuntrar, vem som helst att stämma den som utför aborter efter att embryots hjärtslag är upptäckta. 

Den som hittar någon att stämma kan bli rik på kuppen. 10 000 dollar är bara minimisumman. Vilka incitament som skapas för att sätta dit abortörer är minst sagt uppenbara. 

Samtidigt blir det i princip omöjligt att få en säker abort i delstaten.

Lizette Herrera, som den mordåtalade 26-åriga kvinnan heter, hämtades direkt från sjukhuset till häktet. Och borgen sattes till astronomiska 500 000 amerikanska dollar.

Men åtalet höll inte. Bevisningen blev helt enkelt för svår. Herrera är nu frisläppt men har fått utstå hat och hot efter att hennes namn och bild publicerats i media.

Hela USA blir som Texas

Fallet har fått stor uppmärksamhet i USA, det har blivit närmast symboliskt för det som nu håller på att ske. 

Nu när hela landet väntas bli som Texas.

I måndags läckte nämligen ett utkast till yttrande från landets högsta domstol. 

Det grundlagsskyddade stödet för rätt till abort upp till omkring vecka 24 som funnits sedan 1973 i det prejudicerande fallet Roe v/s Wade, verkar enligt dokumentet ha nått vägs ände.

Sedan läckan har protesterna utanför högsta domstolen varit enorma, men fått motstånd av abortförbudets förespråkare.

President Joe Biden, liksom andra företrädare för Demokraterna har höjt tonläget för att aborträtten ska värnas. 

Men makten i USA är delad, högsta domstolen har möjligheten att göra sådana här praxisändringar.

Leder inte till färre aborter

Redan i sommar kan samtliga 26 delstater som ännu inte gått i samma riktning som Texas och Alabama, förbjuda eller reglera aborträtten avsevärt.

Och det är inte svårt att spekulera i vilka konsekvenser det kan få.

Lizette Herrera hade tur. Hon överlevde och hon slapp fängelse. Men sannolikt kommer andra kvinnor i hennes situation få det mycket svårare framåt.

Är det något som historien lärt oss så är det att abortförbud inte leder till färre aborter. Det leder bara till farligare aborter. Till fler döda kvinnor och fler kvinnor som får leva sina liv med svåra skador.

Omkring 55 miljoner aborter sker varje år runtom i världen varav nästan hälften är olagliga. Enligt Läkare utan gränser dör 47 000 flickor och kvinnor årligen i sådana osäkra aborter.

Kastar USA 100 år tillbaka

Det leder också till ett helt annat samhälle, ett där kvinnor inte tillåts bestämma över sina egna kroppar. Ett samhälle som kriminaliserar kvinnor som ändå gör det.

Faktum är att det kastar USA mer än hundra år bakåt i tiden. Till en tid före demokratin, före den moderna rättsstatens förverkligande. Till tiden när kvinnan sågs som ett lägre stående väsen än mannen.

Till 1800-talet då tre av tio kvinnor i New York som genomgick aborter avled.

Det som händer i USA är inte bara ytterst obehagligt i sig. Det är en del av en utveckling i världen i en tydlig riktning. En som går ut på att föra jämställdheten bakåt och begränsa kvinnors frihet.

En som inte låter oss bestämma över våra egna kroppar.

Svenskt abortmotstånd

Därför bör vi inte luta oss tillbaka här i Sverige. Också vi måste inse faran:

Att det finns starka krafter också här som vill något annat. Att det finns partier – som SD och KD – med abortmotstånd – om än främst internt. Partier som mycket väl kan gå framåt i den här frågan om de får vind i seglen.

Vi behöver stå upp för aborträtten, vi som ännu kan. Om inte annat så i solidaritet med våra medsystrar i världen, de som berövas en grundläggande rätt till sin egen kropp.

De som blir fler för varje dag som går. 

En helt central jämställdhetsfråga är just nu högst upp på agendan. En av kvinnors viktigaste rättigheter är under hot. 

Om detta måste vi prata. Prata och ta kampen.