Sport är politik brukar det heta. Det gäller även Yrkes-VM, där unga människor tävlar mot varandra i olika yrkesgrupper.

Evenemanget ska lyfta och stärka unga med yrkesutbildning. Tävlingen sker vartannat år.

Senast var det i Ryssland. Före det Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Nu i höst är det kinesiska Shanghai som står värd för spelen.

Det här är stater som sällan hamnar i topp för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet eller rätten att organisera sig.

Inget nej att förbjuda tvångsarbete

I det svenska landslaget finns inte en enda byggnadsarbetare. Byggbranschen bojkottade spelen i Abu Dhabi. Och Byggnads bojkottar nu även Kina. Ett land där fackföreningar kontrolleras av staten.

– Det är helt obegripligt att man ens funderar på att lägga spelen i ett land som inte ratificerat ILO:s kärnkonventioner, säger Johan Lindholm.

Kina har endast ratificerat fyra av ILO:s åtta så kallade kärnkonventioner.

Den kinesiska staten har inte antagit konventionen om att förbjuda tvångsarbete, eller den om rätten att organisera sig.

”Skurkstater roffar åt sig”

– Det är samma trend som vi sett inom stora sportarrangemang. Skurkstater roffar åt sig stora evenemang för att tvätta sina varumärken och arrangörerna agerar nyttiga idioter och ser bara pengarna. Vi vill inte vara en del av det spelet. Vi vill inte agera skyltfönster åt ett land som inte respekterar mänskliga rättigheter, fortsätter Johan Lindholm.

LO med och styr tävlingen

Från svenskt håll är det Worldskills Sweden som samordnar tävlingarna.

Inblandade i arbetet är branschorganisationer, skolor, företag och yrkesnämnder. Men även svenska staten, LO och Svenskt Näringsliv.

Ordförande i styrelsen är LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin. Och därifrån sker ingen formell bojkott.

– Det är jättetragiskt att det är i Kina. Men styrelsen landade där. Vi i LO tror ju sällan på bojkott utan snarare på ordentlig påverkan. Kina är ju med ILO, då får vi försöka trycka på där. Det är jävligt olyckligt, men vi har fått igenom små steg på vägen.

Hon säger också att när beslutet fattades hade LO folk på plats som var i kontakt med dåvarande fria centralorganisationen HKCTU, som var baserad i Honkong.  

– De uppmanade oss att inte bojkotta. Utan fortsätta och intensifiera arbetet för mänskliga rättigheter i Hongkong och på fastlandet i Kina.

HKCTU är sedan i höstas upplöst. Enligt Therese Guovelin kommer LO inte delta på något sätt i Kina, som man annars brukar. Däremot utbildar man de som ska åka och tävla om Kina och situationen när det gäller mänskliga rättigheter där.

Varför är det sådana här stater som söker och får mästerskap?
– Det är ju samma som fotbollen och OS. Det är ett sätt att försöka rentvätta sig inför världen. De lägger ju ner de pengarna. Så vi behöver jobbar mer med det här, i den fackliga världen och inom idrotten.

Ryssland och Belarus avstängda

Arbetet har också sökt Wordskills Swedens vice ordförande, Catharina Elmsäter-Svärd, som annars är vd för Byggföretagen.

Men hon avböjer att kommentera, och hänvisar till en allmän kommentar från organisationen.

”Mänskliga rättigheter ska vara en ledstjärna och inspiration för alla som är involverade i WorldSkills tävlingar. Vi är eniga om att ansvarsfulla länder och företag baserar sin verksamhet på en vilja att bidra till en hållbar utveckling – socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Landslaget som tas ut till VM 2022 får utbildning på lagträffarna om arbetsförhållandena i Kina.”

Yrkes-EM skulle ha hållits i ryska S:t Petersburg 2023, men kommer i och med invasionen av Ukraina att hållas i ett annat land. Både Ryssland och Belarus är avstängda från tävlingen.

Yrkes-VM eller Wordskills

• Hålls vartannat år. Den 12 oktober invigs tävlingen i Shanghai, Kina.
• Det finns 17 tävlande från Sverige. Alla är under 25 år, och har 15 olika yrken.
• Totalt tävlar 1 350 unga i Kina i höst.
• WordSkills, som ordnar mästerskapen har 85 medlemsländer.

Här har det hållits senaste åren

2009: Kanada
2011: Storbritannien
2013: Tyskland
2015: Brasilien
2017: Förenade Arabemiraten
2019: Ryssland
2022: Kina