Efter att ha vunnit en upphandling tar Keolis i sommar över busstrafik i Uppland som nu sköts av deras konkurrent Nobina. När det stod klart förra året gav Nobina besked om att 600 personer som varit anställda av dem för att sköta trafiken skulle mista sina anställningar när företagets kontrakt går ut.

– Vi har gått nästan ett år i ovisshet. Många har varit oroliga, säger Charlotta Widegren, huvudskyddsombud för Kommunal på Nobina i Uppland.

Hon är en av de som sades upp förra året, men uppsägningstiden har inte löpt ut. Nu har hon och de flesta andra fått anställningar på Keolis från i sommar. De kommer alltså jobba kvar med ny arbetsgivare när Nobinas kontrakt går ut.

Men Kommunal menar att Nobina gjorde fel när de sa upp sina anställda.

Därför stämmer Kommunal Nobina

Lagen om anställningsskydd säger att när en verksamhet flyttas mellan arbetsgivare följer, under vissa förutsättningar, även anställningarna med. Då behöver man inte söka sitt gamla jobb på nytt. Det nya företaget kan inte välja fritt vilka de vill erbjuda jobb. Den anställningstid man har med sig från den tidigare arbetsgivaren räknas hos den nya, det har betydelse vid eventuella nedskärningar.

Enligt facket rör det sig om en sådan övergång när Keolis snart tar över Nobinas busstrafik. Därför stämmer Kommunal nu Nobina och kräver dels att uppsägningarna ogiltigförklaras, dels att 162 personer får 150 000 kronor var i skadestånd för att de sades upp.

I sin argumentation pekar facket bland annat på att samma lokaler och bussdepåer kommer att användas. ”Verksamheten kommer ha samma kunder, den kommer inte ha legat nere och verksamheten som bedrivs är densamma som tidigare”, heter det i stämningsansökan till Arbetsdomstolen. 

Avgörs i domstol

Å andra sidan tar Keolis inte över de bussar som Nobina har kört. Kommunal anser att det saknar betydelse. De uppger att de bussarna ändå hade behövt bytas ut på grund av krav på ålder och miljöklass.

I vissa fall kräver regioner redan i upphandlingen av busstrafik att personal ska följa med över till en eventuell ny uppdragstagare. Så skedde inte här. Men facket menar alltså att lagen ändå skyddar anställningarna. Nu blir det upp till domstolen att avgöra.