I helgen inträffade den ortodoxa påsken här i Ukraina. Det är en stor högtid och vi ville göra något extra för barnen. 

Vi hade samlat material att göra vykort av och köpt påskägg och godis. Men mest nöjda var vi med att vi hittat en kostym så att vi kunde ha med oss en egen påskhare!

Vi ställde upp våra bord på tågstationen och bjöd in barnfamiljerna som var där och väntade. Många av dem hade flytt från östra Ukraina, från Donetsk eller Luhansk. Några familjer hade också lyckats fly från Mariupol.      

Tre barn sitter vid ett bord fyllt av vykort och pysselmaterial i vänthallen på en tågstation. En blond kvinna böjer sig över barnet i mitten. Till vänster om barnet står en person utklädd till en gul påskhare.
Facklig påskverkstad på Kievs centralstation.

Under de två timmar vi var där träffade vi över 70 barn. Den yngsta var en liten flicka på två år. Jag ville så gärna göra det här för barnen, det var mitt viktigaste mål under veckan. Kriget påverkar dem och vi måste försöka hitta sätt att göra deras liv bättre. 

De yngre barnen klarar sig bättre än de lite äldre. De är så små att de inte vet förstår som händer. Men de äldre begriper situationen på ett annat sätt och är ledsna. Jag märkte det när jag pratade med dem på tågstationen. De är mer misstänksamma än de yngre, mer tystlåtna. Men de är fortfarande barn, och efter en stund hade de lika roligt!

Jag hoppas att det här kan bli någonting återkommande, att vi kan göra något för barnen varje eller varannan vecka.

På lördagen besökte vi också tre äldreboenden i Kiev och delade ut matpaket med påsktema. Många äldre har flytt till västra Ukraina men alla har inte haft den möjligheten. De tas om hand av volontärer nu och vi från facket ville gärna bidra. De fick påskbröd och påskägg och vykort som barnen hade ritat. 

Resten av vykorten kommer att skickas till våra soldater vid fronten. Vi planerar att göra en ny humanitär hjälpsändning till östra Ukraina men det är svårt just nu för Ryssland bombar järnvägsrälsen. Men när hjälpen väl går iväg kommer barnens hälsningar finnas med i paketen. 

Några av barnens påskkort delades ut till Kievs äldre, andra ska skickas till ukrainska soldater vid fronten.

När de var klara med vykorten fick barnen godis och påskägg som belöning. Samtidigt som vi gjorde det här i Kiev genomförde vårt fackliga ungdomsnätverk likadana påskevenemang i Ivano-Frankivsk och Odessa. 

Jag hoppas att det här kan bli någonting återkommande, att vi kan göra något för barnen varje eller varannan vecka. 

Jag var så lycklig när jag såg glädjen i deras ögon. Jag är trött varje dag, men i dag är jag åtminstone glad och trött.