26 skadade poliser. 20 skadade eller förstörda polisbilar. Ett våld som riktade sig direkt mot polisen, snarare än mot den högerextrema politikern Rasmus Paludan som i helgen sökt demonstrationstillstånd på en rad platser i Sverige för att bränna Koraner.

– Jag har hört fasansfulla beskrivningar av hur våra poliser upplevt det, sa rikspolischefen Anders Thornberg på Polisens presskonferens i söndags om upploppen.

– Det har funnits en likgiltighet för mina medarbetares och andras liv. Det här är värre än våldsamt upplopp enligt mitt sätt att se på det. Det skulle i några fall kunna utgöra försök till mord, fortsatte han.

Några av de mest dramatiska scenerna utspelade sig i Linköping och Norrköping. I Skäggetorp i Linköping samlades omkring 200 personer och både stenkastning och brandbomber förekom, enligt polisen. Flera poliser skadades och polisen tvingades till sist lämna området på grund av våldet.

”Extrem psykisk press”

Sara Walters är ordförande för Polisförbundet i Region Öst. Hon anser att helgens händelser var värre än ett vanligt upplopp.

– Det var ett sådant polishat. Jag tror inte många har upplevt det förut.

Hon beskriver situationen för medlemmarna som jobbade under upploppen som en ”extrem psykisk press”, samtidigt som de också jobbade långa arbetspass.

– Många har fruktat för sina och sina kollegors liv. 

Hur tas de om hand efter det här?
– Polismyndigheten har en krisstödsorganisation som har fungerat väl vad jag har hört. Personerna har fångats upp och haft samtal.

Samtidigt menar Sara Walters att man nu måste gå till botten med hur förberedelserna har sett ut från myndighetens sida.

– Har man haft rätt resurser? Har det varit tillräckligt många poliser på plats? Har man fattat rätt beslut? Det finns mycket som måste utvärderas och där kommer vi att vara drivande i att det ska göras tillsammans med skyddsorganisationen. Det är många frågetecken som måste redas ut. 

Polisförbundet vill se en oberoende utredning över helgens insatser. Man uppmanar också alla medlemmar att rapportera in det de eventuellt utsatts för.

Hälften utsätts för hot eller våld

I vintras släppte Polisförbundet en rapport om hot och våld. I den framgår att nästan hälften av poliserna i landet utsatts för någon form av hot eller våld under de senaste tolv månaderna. Hoten blir också allt grövre, enligt rapporten. 

I rapporten framgår att åtta av tio poliser anser att det sällan eller aldrig finns tillräckligt många poliser i yttre tjänst för att på bästa sätt hantera potentiellt eller faktiskt våld mot poliskollegor.

– Att inte få den uppbackning som krävs när något händer är otroligt allvarligt. Den enskilt viktigaste åtgärden för att komma till rätta med polisers utsatthet är därför att vi blir fler, sa polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande i anslutning till rapporten.