Snittlönen för de som har en subventionerad anställning ligger omkring 20 000 kronor i månaden, enligt en ny rapport från LO. Det är för lågt enligt organisationen.

– Det är oacceptabelt att statens resurser bidrar till löne- och villkorsdumpning. Företag staplar alltför ofta dessa anställningar på varandra utan tanken att tillsvidareanställa, säger Therese Guovelin i ett pressmeddelande i anslutning till rapporten.

Det finns ingenting som hindrar en arbetsgivare från att ge en högre lön, men 20 000 kronor är taket för vad ersättningen till arbetsgivaren från Arbetsförmedlingen räknas ut efter. Det gör, enligt rapporten, att lönerna hålls nere och allt som oftast landar kring just den summan.

– Det lågt satta lönetaket håller tillbaka spridningen av jobben till högre avlönade och mer kvalificerade yrken, säger Adnan Habibija utredaren på LO som skrivit rapporten.

LO: Höj lönetaken

Därför vill LO nu att lönetaket för anställningarna höjs. Exakt hur högt är svårt att säga, enligt Adnan Habibija, men i alla fall en bit över snittlönen i Sverige som ligger på ungefär 36 000 kronor.

– Vi vill inte ha ett obegränsat lönetak som det tidigare var för nystartsjobben. Då kunde man se löner över 100 000 kronor och fusk och missbruk av systemet. Däremot är ju dagens lönetak på 20 000 väldigt lågt satt utifrån hur lönerna ser ut på arbetsmarknaden, säger han.

I rapporten föreslås också en rad andra förändringar i de subventionerade anställningarna. Bland annat bättre kontroller och sanktioner mot arbetsgivare som fuskar med kraven och till exempel inte betalar för de försäkringar som krävs för de anställda.

LO vill ändra nystartsjobben

Man vill också ändra i reglerna för nystartsjobben som i dag är en rättighet för alla arbetsgivare som uppfyller vissa krav. För alla andra subventionerade anställningar görs en lämplighetsbedömning av Arbetsförmedlingen, men för nystartsjobb ställs inga sådana krav..

Det gör att ett företag i praktiken kan ha hur många subventionerat anställda som helst.

LO anser att det kan snedvrida konkurrensen och vill att nystartsjobben ska hanteras på samma sätt som de övriga subventionerna.

– Nystartsjobben är den subventionsform som missbrukas allra mest. Det måste få ett stopp, säger Adnan Habibija.