Många företag har gjort skitnoteringar de senaste åren. Pandemin och restriktionerna har inneburit stora utmaningar för många verksamheter, inte minst inom kultursektorn. Flera har på ett kreativt sätt försökt erbjuda nya tjänster online. Andra har tagit del av permitteringsstöd och kulturstöd i väntan på bättre tider.

Filmstaden AB – landets största biografkedja – har i stället beslutat sig för att täppa till hålen i plånboken med att ge sig på dem som inte har det så fett ekonomiskt. Genom att förbjuda medhavd dryck och snacks ska de nu stärka en “viktig del av sin verksamhet”.

Filmstaden vill effektivisera

Annonser på hemsidan, bioreklam och effektiviseringar i form av “biomater” och biljettköp online har varit tidigare insatser för att effektivisera och vinstmaxa sin verksamhet. Men det verkar inte finnas någon hejd på hur många kostnader Filmstaden väljer att putta över på biobesökare.

“Varför ska Filmstaden vara en frizon?” undrar någon på sociala medier. Frågan om frizoner är förvisso intressant. Men kanske är det dem med dåliga arbetsvillkor i länder som dumpar arbetares villkor och tillåter barnarbete vi i första hand ska ge oss på, inte svenska biobesökares godis.

Det är dyrt att vara svensk – och det är dyrt att gå på bio. Redan 2014 togs de ökade biljettpriserna upp i bland annat SVT Nyheter då de ökat 70 procent – på 20 år. Sedan dess har priserna ökat ytterligare och ett besök kan gå på uppemot 200 kronor. 

Biogodis gör biobesöket dyrt

Och dyrare ska det bli. För den stackars svensk som inte ökat sina intäkter i samma takt kan det framöver bli tufft att få till ett biobesök sett till biljettpriser. När det nu officiellt även förbjuds att förtära medhavda snacks blir tröskeln ännu högre.

Glöm hemmapoppade popcorn och saft i sirapsflaska. Nu är det överprissatta gottepåsar i begränsat utbud eller superdyra snacks som gäller. Ut med den annars väldigt prisade valfriheten och in med förbud och tvång.

För en förälder med två barn som vill gå på bio och kanske unna sina små lite snacks försvinner nu möjligheten att poppa hemma i kastrullen och dricka en medhavd sirapsflaska med saft. I stället kommer nu ett sådant besök kosta nästan halva barnbidraget, snacks inkluderat. 

Hur ska förbudet följas upp?

Frihet – för annars tjänar inte företag tillräckligt! Mindre frihet – för annars tjänar företag inte tillräckligt. Visst är det märkligt att det i marknadens namn alltid går att ursäkta precis allting?

Och mycket riktigt finns det ganska många i Sverige som använder sitt barnbidrag till helt andra saker än att köpa nödvändigheter eller unna sig något extra på ett skollov. Så kan det ju få vara. Men vi kommer inte ifrån att det, för många, innebär denna typ av snaskförbudet bidrar till att bio inte längre kommer vara ett alternativ.

Hur detta förbud ska ses efter är det ingen som velat svara på hittills. Förbudet har lockat fram människors mer aktivistiska sida och överallt skrivs nu uppmaningar om att smuggla in och stå på sig mot biojättens förbud.

Och om Filmstaden-personalen på allvar förväntas muddra och avhysa barn för en medhavd tablettask så får vi hoppas på civil olydnad. 3 snusklubbor för 20 kronor är faktiskt helt galet.