Under torsdagskvällen blev det officiellt. Zaraklubben på köpcentrumet Väla i Helsingborg mottar LO:s pris Årets fackliga hjältedåd för sin strid mot hyvlade kontrakt och splittrade arbetspass, vilket Handelsnytt tidigare rapporterat om.

Priset delades ut på LO:s Ungforum på Runö Folkhögskola i Åkersberga norr om Stockholm.

I publiken satt 200 andra fackligt aktiva unga från olika delar av Sverige.

Statsminister på plats

Under kvällen närvarade även statsminister Magdalena Andersson, samt LO:s vice ordförande Therese Guovelin.

– Vi är tacksamma för all den uppmärksamhet och positiva feedback som vi fått, sade skyddsombudet Walla Deeno och klubbordföranden Mirela Velagic under utdelningen. 

– Nu vill vi uppmana andra: tvivla inte på er själva, tro på förändring och ta kampen! 

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.

LO:s motivering för priset Årets fackliga hjältedåd

”Walla Dino och Mirela Velagic har tillsammans med fackklubben på arbetsplatsen tagit kamp mot bristande bemanningsplanering och orimliga scheman. Anmälan som de gjort har bidragit till att Arbetsmiljöverket fått upp ögonen för ett omfattande psykosocialt arbetsmiljöproblem för anställda inom handeln.  

Brister i bemanningsplanering är det arbetsmiljöproblem som återkommande rankas högst av Handels skyddsombud. Genom att systematiskt arbeta för att anställda ska kunna ha drägliga villkor har man visat på att motstånd mot försämringar lönar sig. Fackklubbens outtröttliga arbete för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön på sin arbetsplats inom detaljhandeln gör den till en välförtjänt mottagare av priset som facklig hjälte”