Nyamko Sabuni framstår allt mer som svensk politiks motsvarighet till en plastpåse som har blåst fast i ett högt träd. Ingen begriper hur hon kom dit och ingen bryr sig om att plocka ner henne.

Den där sägningen är lånad från komikern Bill Bailey och jag har använt den förut. Men det är ju inte som att den blivit mindre träffsäker.

Ni har förstås redan läst om det i Aftonbladet och i Expressen. L-ledaren har i ett videofilmat samtal över småkakor förklarat för Ulf Kristersson och Tove Lifvendahl varför hon är så glad att hon har ett boende i värmländska Skillingmark.

– Blir det krig har vi Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten. Blir det ännu värre så kör vi över till Norge.

”En partiledare att skämmas för”

Om olyckan är framme och Sverige angrips militärt och Sabuni pyser iväg till Norge så kan hon få böter eller dömas till fängelse. ”Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs”, säger Petra Ekroth på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till Expressen. Även Nyamko Sabuni alltså.

Nå, nu har Sabuni förklarat att hon bara ”fantiserade” om att fly till Norge när bomberna börjar regna över Sverige. Man kan tänka sig att hennes partivänner också har fantasier om att hon drar västerut. Det är ju inte första gången i år det blivit lite tokigt.

I januari förnedrade Sabuni de L-partister som förhandlade fram januariavtalet och påstod att partiets enda mål med samarbetet var att skada Socialdemokraterna. ”Nyamko Sabuni klarar uppenbarligen inte av att hålla tanketrådar, saknar kontroll över vad hon säger och har ingen känsla för gränser. En partiledare att skämmas för”, skrev Eskilstuna-Kurirens liberala ledarsida då.

Två procent är för bra

Några dagar senare ställde Sabuni upp i en intervju med Dagens Nyheter och sa att partiet kunde tänka sig att släppa fram en regering där Sverigedemokraterna ingår. Då hade partiets högsta beslutande organ bara några månader tidigare tagit beslut om att det var uteslutet för L att medverka till en regering med SD-ministrar.

”Vänner! Intervjun i DN blev inte bra. Det blev en pannkaka rent ut sagt. Jag lät mig själv förledas i att spekulera i flera led i regeringsfrågan och svaret skulle självklart vara NEJ hela vägen. Mitt misstag. Mitt ansvar. Jag ska göra mitt bästa för att återupprätta förtroendet för vårt landsmötesbeslut. Med hopp om stöd i detta arbete, Nyamko” skrev Sabuni i ett sms till partiledningen. Det läckte till Aftonbladet snabbare än man hinner säga Skillingmark.

Enligt sajten pollofpolls.se har Liberalerna just nu stöd av 2 procent av de svenska väljarna. Det verkar nästan som att Nyamko Sabuni tycker att det är för bra.