I en artikel i Arbetsvärlden pratar IF Metalls Marie Nilsson om en möjlig sammanslagning med tre andra LO-förbund: Livs, GS och Pappers. 

Det skulle skapa ett slags storfack inom industrin, på LO-sidan.

I dag finns redan ett samarbete som heter Facken inom industrin. Där ingår IF Metall, GS, Livs, TCO-förbundet Unionen och Saco-förbundet Sveriges ingenjörer. I artikeln pratar Marie Nilsson om en möjlig sammanslagning mellan sitt eget förbund och Unionen. Men säger att det ligger närmare till hands att LO-förbunden i industrin slås ihop. 

– Jag tror att det skulle vara en styrka, men det är lätt för mig att säga som tillhör det stora dominerande förbundet, säger hon till Arbetsvärlden. 

Pappers: Inte aktuellt

Pappers ordförande Pontus Georgsson har på sistone fått frågor från medlemmar och förtroendevalda som också hört om IF Metalls tankar och undrar hur deras eget fackförbund tänker. 

– Det där är ingenting som vi har pratat om tillsammans och inget som är aktuellt. Det jag kan säga är att jag inte tror på storförbund, säger Pontus Georgsson till Arbetet. 

Varför? 
– Det är inte framgångsrikt om vi ska ha en stark fackföreningsrörelse i Sverige. Då behöver vi snarare mindre förbund. Även om de inte behöver vara så små som Pappers. 

Vad är problemet med stora förbund? 
– Ett stort industriförbund vore inte bra för dynamiken i LO. Vi har redan ett stort vårdförbund – Kommunal. Vad blir nästa steg – ska vi även ha ett stort byggförbund?

”Vi känner våra medlemmar bättre”

Varför vore inte det bra? 
– Ska vi komma fram till bra beslut behöver vi ha koll på medlemmarna vi företräder. Är man ordförande för ett förbund med 300 000 eller 500 000 medlemmar tror jag inte man känner till medlemmarnas vardag som i ett mindre förbund. 

Men redan i dag finns ju LO-förbund som har så där många medlemmar, som IF Metall och Kommunal. Menar du att de inte har koll på sina medlemmars vardag? 
– Jag tror att Pappers känner sina medlemmar bättre än vad de gör.