En fråga som vi inom Byggnads har brottats med länge handlar om den kriminalitet och det utnyttjande av människor som sker på våra byggarbetsplatser.

Förutom det uppenbara – att det är brottsligt och ett vedervärdigt sätt att behandla människor på – så skapar det också en negativ spiral där fler företagare följer med ner i träsket för att vara konkurrenskraftiga. 

Byggnads har arbetat länge i motvind med en motpart i Byggföretagen som det finns mycket mer att önska av i frågan om arbetslivs­kriminaliteten. 

Eller förresten, jag tycker vi ska kalla saker vid dess rätta namn – näringslivs­kriminaliteten. För det är det det handlar om, inget annat. 

Det är företagare och näringsidkare som utnyttjar människor, fuskar med skatt som inte ägnar en tanke åt den arbetsmiljö som faktiskt dödar en arbetare per månad inom byggbranschen. Dessa företag och näringsidkare måste bort från vår arbetsmarknad och lagföras. 

Varför finns de ens kvar? Det enkla svaret är att det finns en efterfrågan. 

Företag anlitar kriminella

Det finns företag som väljer att anlita dessa kriminella som underentreprenörer. Om de hade slutat med det hade brottsligheten minskat drastiskt. En stor del av lösningen ligger i närings­livets händer att kontrollera de företag de anlitar. 

Nu har vi en regering som arbetar hårt för att få stopp på näringslivskriminaliteten. Det är glädjande att ansvariga ministrar prioriterar denna fråga högt.

Jag hoppas att det håller i sig och att det leder till att vi får bort de kriminella som förstör vår arbetsmarknad.

Jag hoppas att näringslivet välkomnar detta arbete, så att ingen ens tänker tanken att försöka konkurrera med sämre arbetsmiljö, skattefusk, kollektivavtalsbrott eller lagbrott. 

Inte svårt med schysta villkor

Kan vi alla vara överens om att vi ska konkurrera med schysta villkor? Utefter de regler och lagar som finns så borde detta inte vara så svårt att lösa.

Detta gäller självklart i alla de branscher där näringslivskriminaliteten har brett ut sig. 

Jag välkomnar närings­livet in i matchen och förväntar mig att ni tar ert ansvar när ni anlitar företag och ser till så de följer de lagar och regler som finns i Sverige!