Varför började du förhandla om mensskydd?
– Förra året var IF Metalls tema den 8 mars att skapa bättre arbetsplatser för dem som har mens. Men det räcker inte att prata om mens en gång om året. Vill man förändra gäller det att hålla i, så jag skrev en debattartikel i Dagens Arbete och lovade att mbl-förhandla om mens på jobbet minst en gång i månaden. Nu har jag haft 17 förhandlingar.

Vilka krav driver du?
– Tillgång till ordentlig toalett med handfat, mensskydd och sanitetspåsar. Vi har små arbetsplatser som inte ens har haft toa eller rinnande vatten. Blöder du igenom, finns det då arbetskläder så att du kan byta om?

– Och så vilrum. Många har jävligt ont när de har mens. Om de kan ta en Ipren och lägga sig en stund behöver de inte gå hem och få en karensdag.

Ulrica Malmberg är ombudsman på IF Metall Mitt Skåne, en avdelning med många små industrier och bilverkstäder. Hennes sätt att driva mens som arbetsmiljö­fråga har inspirerat flera klubbar, och uppmärksammats av bland andra brittiska BBC.

Vilka reaktioner får du?
– Jag brukar kalla till medlemsmöte först. Ibland blir det pinsam tystnad, då drar jag något exempel på saker jag själv varit med om. På en del arbetsplatser har det varit rädsla bland tjejerna: ”Nej, ta inte upp det, vad ska chefen säga?” Fastän mensskydd inte är konstigare än att arbetsgivaren ordnar toapapper.

Och resultatet?
– En del arbetsgivare är tveksamma i början, men till slut har ingen sagt nej. På små verkstäder kan det ta lite tid att ordna ett vilrum, men företagen löser även det. De som är ute och kör bil i jobbet är ett bekymmer. På ett ställe fick de i alla fall en liten låda med mensskydd att ha i bilen.

– Bättre samtalsklimat är också viktigt. Det är fan hälften av befolkningen som har mens, det är inga konstigheter.