Jag kan bara skylla på att coviddimman satt sig på huvudet. I ett svagt ögonblick klickar jag i gång 5 am club: Äg din morgon, förändra ditt liv i ljudboksappen.

Högtravande floskler om att hitta sitt sanna jag paras med den skräckinjagande historien om kvinnan som var nära att ta livet av sig efter att ha blivit utmanövrerad från sitt företag, men som i stället åker på en ”självoptimeringskurs”.

Och du kan aldrig ana vad som hände sen. Eller det kan du förstås.

För alla självhjälpsböcker följer samma linjer. Motgångar vänds till lycka. Är du bara tillräckligt disciplinerad är framgången din.

Jag stänger av ljudboken

Jag står inte ut. Stänger av ljudboken. Hasar ut till köket för att göra slajm åt rastlösa barn som river hemmet medan två febriga föräldrar försöker lista ut vilka teamsmöten som möjligtvis kan pressas in i karantänen.

Och om inte potatismjöl och karamellfärg börjar säljas tillsammans med blodtryckssänkande medicin är slajm en tveksam idé till pyssel med en tvååring, kan jag meddela.

Å andra sidan börjar blodtrycksmedicin på Coop också kännas som en toppenidé efter de senaste årens vabbmängd.

Småbarnsåren är slitiga. Det vet alla som varit där. Själv tillhör jag en bortskämd kategori – och kan trots det stundtals tvivla på hur livet ska gå ihop. Men möjligheten att få ihop småbarns­livet är i allra högsta grad ett klasspussel.

Bara 35 procent av föräldrarna i arbetaryrke svarade att de kan jobba heltid och klara sig med barnomsorgens öppettider, när frågan ställdes i LO:s Jämställdhetsbarometer förra året. För tjänstemän är samma siffra 60 procent.

Samhället måste rycka upp sig

Undersköterskan Maria Jacobsson är en av dem vars jobb och liv som ensamstående mamma krockat. Kortsiktigt schema och delade turer har gjort att hennes dotter behövt vara på nattis under hela helger.

Det fick förskolan att göra en orosanmälan. Men hur ska hon kunna förändra sin situation? Deltid har hon inte råd med.

I vår individualiserade tid kokas allt ned till den egna personen. Ställ klockan en timme tidigare. Kicka i gång skiftpasset och känn energin flöda med pulverdieten. Må bra på timvikariatet med zenmetoden.

Men om något är det ju faktiskt välfärdssamhället som borde rycka upp sig.