Under det första pandemiåret, 2020, blev det rusning till facket. LO-förbunden ökade med 22 000 medlemmar jämfört med året innan.

Framför allt Kommunal och Handels bidrog till den ökningen.

2021 blev däremot betydligt dystrare ur ett LO-perspektiv. Förbunden tappade då drygt 20 000 medlemmar, alltså nästan lika många som kom till 2020.

Handels: Inte förvånad

Handels tappade till exempel nästan hela ökningen från året innan. Något som inte är så konstigt enligt Karin Lindehoff, chef på Handels medlem- och organisationsenhet.

– Vi är inte direkt förvånade över utvecklingen, tyvärr. På grund av pandemin kunde vi ju inte vara ute och trampa golv för att värva och vårda de medlemmar vi redan har.

Att vara ute och värva medlemmar gick inte heller 2020, men då sökte sig många till facket närmast i panik på grund av det osäkra läget med permitteringar, varsel och uppsägningar.

Karin Lindehoff tror att många som då skrev in sig inte riktigt visste vad de gick med i, eftersom man inte haft några regelrätta värvningssamtal. Sedan har många tänkt att det räcker med att vara med i a-kassan och lämnat facket, säger hon.

– Så vi har varit ganska förberedda på att det inte var den mest lojala klicken av medlemmar som kom då.

Hopp inför 2022

Trots det stora medlemstappet är hon hoppfull inför 2022. Nu har restriktionerna avskaffats och golven ska trampas igen.

– Vi såg att när vi kunde vara ute igen ett par månader i höstas och då vände det för oss. Så vi har väldigt goda förhoppningar för året, att vi ska kunna få en positiv tillväxt igen, säger Karin Lindehoff, och tillägger:

– Och vi har ju inte tappat alla. Vi har fler medlemmar än innan pandemin. Så det är ändå positivt mitt i allt.

I siffror handlade det om ett plus på 5 533 medlemmar 2020 och ett minus på 4 489 under 2021. Det innebär alltså att Handels har drygt 1 000 fler medlemmar än före pandemin.

För hela LO handlar det om ett plus på omkring 2 000 medlemmar jämför med 2019. Och även inom LO tror man på ett positivt 2022.

– Nu kommer det många nya jobb, inte minst i norra Sverige. Sedan gäller det att göra ett omtag på det här och börja med uppsökerier igen. Och det vet jag ju att förbunden börjar planera nu när restriktionerna försvinner, säger Patrick Roselin, ombudsman på LO:s organisationsenhet.

LO är åter störst

LO återtog dessutom förstaplatsen bland centralorganisationerna, men inte på egna meriter i första hand.

I november förra året lämnade nämligen Lärarförbundet TCO och anslöt sig i stället till Saco. Därmed tappade TCO omkring 230 000 medlemmar på ett bräde och hade vid årsskiftet drygt 1,2 miljoner medlemmar mot LO:s 1,4 miljoner.

– Det känns väl angenämt så, men vi får inte slå oss till ro med det. Nu gäller det att vi arbetar intensivt framåt. Och jag är hoppfull inför 2022, säger Patrick Roselin.

Saco, som alltså kunde plussa på hela Lärarförbundet, noterade 945 000 medlemmar vid samma tidpunkt.

Lista: Medlemssiffror LO-förbunden