En fastighetsskötare blev mördad på jobbet i Malmö i januari, av en boende i huset han arbetade i. En polis blev skjuten under en insats i Biskopsgården i Göteborg i juni.

De båda männen är två av 44 människor som förra året miste livet i jobbet.

Övriga 42 händelser handlar inte om våld, utan om bland annat kläm- och fallolyckor.

En person som räknats med är försvunnen, men tros ha drunknat. Han föll från en båt utanför Vilhelmina vattenkraftverk när han jobbade för en underentreprenör till Vattenfall i november.

Kraftig ökning sedan 2020

Siffran 44 bygger på Arbetets tidigare rapportering, Arbetsmiljöverkets statistik och uppgifter från åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljöbrott. Den är ännu preliminär, det kan visa sig i utredningar att någon olycka skett utanför arbetet eller att någon händelse ska läggas till.

Klart är att det har skett en kraftig ökning sedan 2020, då 27 personer miste livet. Det var en rekordlåg siffra. 

Förra årets antal dödsfall är mer i nivå med hur det har sett ut tidigare år.

– Det ska ju ner till noll så klart, ingen ska dö av jobbet, säger Gustav Sand Kanstrup, projektledare för Arbetsmiljöverkets arbete med en nollvision mot dödsolyckor.

Arbetsmiljöverket: Olyckor upprepar sig

Han säger att en förutsättning för att varaktigt sänka siffran, på sikt till noll, är att man blir bättre på att ta lärdom av händelser som redan har skett.

– Vissa typer av olyckor upprepar sig, varför lär vi oss inte så att det säkerställs att inte samma sak kan hända igen?

Det pågår ännu förundersökningar om arbetsmiljöbrott rörande tretton av förra årets olyckor. I ytterligare 22 fall har sådana utredningar gjorts, men lagts ned av åklagare utan att någon åtalats.

Mannen som mördade fastighetsskötaren i Malmö dömdes i juli till rättspsykiatrisk vård för mord, men har överklagat domen. I november dömdes 17-åringen som sköt polismannen i Biskopsgården till fängelse.

Lista: Dödsolyckor på jobbet 2021