59-åringen döms också att betala skadestånd till offrets fyra anhöriga. 60 000 kronor till var och en för psykiskt lidande. Han ska därtill ersätta familjen för begravningskostnader.

Fastighetsskötaren jobbade sedan flera år tillbaka i fastigheten på uppdrag av bostadsrättsföreningen. Den här tisdagen i januari städade han i en källare på Amiralsgatan i Malmö.

Högg med kökskniv

Den nu dömde mannen kom ner till källaren, beväpnad med en kökskniv, och högg fastighetsskötaren i magen. Mannen bor i fastigheten sedan 24 år.

Fastighetsskötaren kunde själv ta sig upp till en gräsmatta utanför huset, där en kvinna såg honom och ringde 112. Han hann säga efternamnet på mördaren innan han senare under dagen dog på sjukhuset. 59-åringen greps efter mindre än en timme.

Psykiskt störd

Av domen framgår att den dömde led av en allvarlig psykisk störning både under dådet och tidigare. Det slås fast i en rättspsykiatrisk undersökning.

Han hade en föreställning om att bostadsrättsföreningen ville bli av med honom och att han hotades av vräkning. Han hade också uppfattningen att fastighetsskötaren stod på styrelsens sida.

I förhören berättade han om sin ”konfrontationskänsla” när han fick syn på fastighetsskötaren den aktuella dagen.

Domstolen kommer fram till att han uppsåtligen har berövat fastighetsskötaren livet. Han döms därför för mord.

Med stöd av den rättspsykiatriska undersökningen bedömer tingsrätten att mannen ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Överklagar morddomen

Mannen har överklagat domen.

Han erkänner handlingen, men anser att brottet var grov misshandel, vållande till annans död eller dråp. Inte mord, med argumentet att hans avsikt inte var att döda fastighetsskötaren och att han inte heller förstod att följden av knivskärningen skulle bli döden.

Den dömde hävdar också att skadestånden ska sänkas.

Det blir hovrätten i Skåne och Blekinge som avgör om domen ska ändras.

”Kan hända var som helst”

När tidningen Fastighetsfolket tidigare skrev om mordet berättade Timo Närhi, vice ordförande i Fastighetsklubben på MKB Fastighet, att det hade väckt diskussioner i klubben på hans arbetsplats.

– Det här kunde ha hänt precis var som helst. När vi ska gå upp i en lägenhet så vet vi aldrig vad vi kan mötas av där inne, sa han.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Fastighetsfolket som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.