Rissa Sidou kom till Sverige som 20-åring. Hon pratar fem språk. I sin roll som polis försöker hon skapa tillit och förtroende.

Frågan om lag och rätt har seglat upp som en av de viktigaste bland svenska väljare, och politikernas vallöften om hur straffen ska skärpas mot gängkriminella överträffar varandra.

Samhällsdebatten handlar alltmer om hårdare tag, men Rissa Seidou ser arbetet med tillit och närhet till medborgarna som sin viktigaste polisuppgift.

Hon har telefonen på dygnet runt. Inte för att hennes arbetsgivare Polismyndigheten kräver det, utan för att hon vill hålla de löften hon gett till medborgarna som bor i stadsdelarna kring Järvafältet där hon jobbar, och där 25 skjutningar rapporterades förra året.

– Det krävs mycket av en mamma för att våga anmäla sin son och hans gängkamrater. Dit kommer man inte med hårdföra förhör. De ska kunna lita på oss och känna att de gör rätt, mot sig själva, mot sonen och mot samhället.

Det är dit Rissa Seidou metodiskt försöker komma.

”Vad heter du?” frågar Rissa Seidou den lilla pojken och snabbt har hon skapat kontakt med mamman Melak Nasser som tycker det känns skönt med en patrullerande polis på torget.

Besöker ofta skolorna

Hon besöker ofta skolorna i området. För att visa eleverna att hon finns, att man kan prata med henne, att hon är tillgänglig. När ett skolbarn begår brott måste rektorn våga anmäla.

Hon lockar föräldrarna till skolan. Visar dem vikten av att de deltar i föräldramöten, att de syns, bryr sig.

Hon besöker näringsidkarna. Lyssnar på butiksägaren som ständigt blir utsatt för småstölder och rån men som inte vågat anmäla på grund av rädsla för att det ska blir värre.

Hon övertalar och övertygar: Priset att inte anmäla är ännu högre, då sätts ribban till det samhälle de inte vill ha. Hon får in sina anmälningar.

Kraften när medborgarna själva vill och kan förändra sin situation är större än vad polisen kan åstadkomma.

När en mamma ringer mig mitt i natten för att berätta var hennes gängkriminelle son gömmer vapen har jag fått ett kvitto på att vi lyckats

Rissa Seidou

”Gängskjutningar avtar på sikt” 

Rissa minns hur situationen var i Husby för några år sedan. Gatstenarna haglade, bilar sattes i brand och det var omfattande skadegörelse mot både polis, ambulans och brandkår.

– Där är vi inte längre, tack vare samverkan med civilsamhället.

Gängskjutningarna kommer också att avta på sikt, tror hon.

– Gängen i Järva är pojkar födda i området. När föräldrarna vågar lägga sig i vad de gör kommer det att ge effekt. Det handlar mycket om att ge föräldrarna den styrkan.

Så när telefonen ringer i natten och Rissa Seidou kan leda kollegorna till en hemlig vapengömma med hjälp av en anonym mamma i andra änden, då känner hon sig lyckad som polis.

Rissa Seidous 3 önskemål för att stoppa gängen

  1. Stärk förebyggande samverkan.
  2. Ger mer resurser till rättsväsendet, skolan och socialtjänsten.
  3. Förenkla för att få kriminella dömda. Gör det möjligt att upphäva sekretess mellan myndigheter kring en person då det är nödvändigt.

Rissa Seidou

Yrke: Polis.
År i yrket: 15.
Lön: 37 000.