Hovmästaren Bengt Gangemi älskar att jobba på julafton: ”Förväntningarna är inte så uppskruvade”
Röda flugan på. Hovmästaren Bengt Gangemi älskar att jobba jul. Förutsättningarna för en fin kväll är optimala, till skillnad från nyår.
– Du vet att du pratar med Grinchen va?
Så säger Bengt Gangemi, hovmästare på krogen Kvarnen i Stockholm, med glimten i ögat. Sanningen är att hans syn på julen är långt ifrån det julhatande monstrets. Bengt Gangemi älskar julen. För sjätte året i rad möter han glada människor på den fullsatta restaurangen de 24 december.
– Det är den mest underbara dag att jobba på, säger han.
När han kom från Skåne till Stockholm för sex år sedan trodde han att julafton skulle bli den lugnaste dagen på året. Ingen går ut på julafton i Skåne, säger han. Men här är det fullbokat.
Och förutsättningarna för att få en bra kväll är de bästa.
– Förväntningarna är inte så där uppskruvade som på nyårsafton. Då har folk lagt en massa pengar på fin frisyr och kläder. Det här blir lite mer casual, säger Bengt Gangemi.
Julgran, men inget julbord
Kvarnen har en julgran, men inget julbord. Och även om en del försöker är det ingen som får på Bengt Gangemi en tomteluva.
– Det går så där kan jag säga. Men jag brukar ha röd fluga. Så lite fest är det så klart.
På julafton är det flest par, men också familjer, kompisgäng och människor som äter själva. De söker ingen superjulig kväll.
I alla fall inget klassiskt släktkalas. De beställer köttbullar, snaps, en SOS (smör, ost och sill). Men också annat.
Mer personal i jul
Personalen får inte tillfälle att äta ihop för de slutar olika tider.
Det blir i så fall på juldagen. Men stressigare än vanligt är det ändå inte, enligt Bengt Gangemi.
– Vi har mer personal på julen.