Barnmorskan Hannah Dahlbäck lämnar yrket på Danderyds sjukhus: ”Orkar inte strida mer”
Barnmorskan Hannah Dahlbäck har gått i täten i barnmorskornas kamp för ändrade villkor i Stockholm. Hon lämnar nu yrket. ”En jättesorg”, säger hon om beslutet.
Hannah Dahlbäck sa upp sig från förlossningen på Danderyds sjukhus i Stockholm i slutet av oktober. Ytterligare 40 barnmorskor bara på Danderyd tog samma beslut på några veckor.
I samband med uppsägningarna listade barnmorskorna på Danderyd förändringar som skulle kunna få dem att stanna.
När Arbetet intervjuade Hannah Dahlbäck den andra november hoppades hon på att det skulle komma beslut som skulle få henne att dra tillbaka sin uppsägning.
– Jag hoppas verkligen. Politikerna måste besluta om det här, det är strukturella problem som vi måste göra om och göra rätt med, sa hon.
”Orkar inte kriga mer”
Sex veckor senare har hon bestämt sig för att inte komma tillbaka. Hon jobbar den här veckan men kommer sedan gå på föräldraledighet tills hon hittar ett nytt jobb.
– Nu orkar jag inte kriga mer för det här utan jag gör något annat ett tag, säger hon.
Flera besked som varit i linje med barnmorskornas krav har kommit från region Stockholm. I november avsattes 555,5 miljoner kronor extra till förlossningsvården de kommande tre åren, bland annat för att det ska finnas en barnmorska per födande.
Första december meddelades att öppnandet av en ny förlossningsklinik tidigareläggs från 2026 till 2023.
– Det här ett stort steg på vägen för att vi ska stanna, sa Hannah Dahlbäck då till Dagens Nyheter.
Ingen bonus till barnmorskor
Hon är fortfarande glad och stolt över att regionen har gått långsiktiga krav till mötes. Men barnmorskorna önskade också ändringar på mer individuell nivå, i form av ekonomiska påslag och arbetstidsförkortningar.
Det var efter besked på den punkten i slutet av förra veckan som Hannah Dahlbäck bestämde sig för att släppa tanken på att stanna kvar.
– De hänvisar allt till löneförhandling nästa år. Det är inte nog, vi vet att vår ledning kan göra mer för oss.
Hon menar att det finns sätt att ge ersättning som ligger vid sidan om kollektivavtalet, till exempel någon sorts bonus för att stanna kvar.
– Vi vill inte göra det här till en lönefråga, det handlar om arbetsmiljön. Men vi måste få någon sorts kompensation för att vara kvar tills de långsiktiga lösningarna blir verkliga. En morot för att orka i ett och ett halvt år. Vi offrar vår hälsa, säger hon.
Hoppas komma tillbaka
Hon har tidigare beskrivit för Arbetet hur stressen står i vägen för återhämtning, att till exempel lunchen kanske hinns med först efter att kvällsskiftet löst av.
– Vi är inte ute efter miljarder. Vi är ute efter att de ska visa att vi är viktiga och att man vill ha oss kvar.
Nu söker Hannah Dahlbäck andra typer av arbeten, men säger att barnmorska fortfarande är hennes drömjobb.
– Det är det roligaste jag har gjort och jag tycker att jag är ganska bra på det, så det här är en jättesorg. Men jag hoppas att i framtiden få jobba med det i en annan verklighet.
Arbetet söker Danderyds sjukhus för kommentar om hur bemanningssituationen ser ut inför nästa år.