27,1 procent av LO-förbundens medlemmar sympatiserar med Sverigedemokraterna. Det är en ökning med 1,2 procentenheter sedan förra mätningen, i maj, men den är inte statistiskt säkerställd.

Samtidigt ökar stödet för Socialdemokraterna, från 35,1 till 38,8 procent i novembermätningen. Inte heller den förändringen är statistiskt säker.

Siffrorna innebär att såväl S som SD har ett betydligt större stöd bland LO-väljarna jämfört med samtliga väljare i undersökningen.

Socialdemokraterna får där 30,1 procent och Sverigedemokraterna 17 procent när det gäller vilket parti man sympatiserar med.

”För tidigt för slutsater”

– Man får ta siffrorna med en liten nypa salt. Det är klart att det är positivt att Socialdemokraterna börjar återhämta sig, men som sagt det är kanske lite för tidigt att dra några slutsatser, säger LO:s första vice ordförande, Therese Guovelin.

Så har det sett ut under hela den här mandatperioden, några procentenheter fram och tillbaka. Undantaget var novembermätningen 2019, då var glappet bara 0,8 procentenheter mellan S och SD bland LO-väljarna.

Den senaste mätningen genomfördes i slutet av november, innan turbulensen kring statsministeromröstningen som slutade med en socialdemokratisk enpartiregering.

– Nu ser jag mer fram emot när vi börjar se resultat från den socialdemokratiska regeringen, även om den är en minoritetsregering. Att Magdalena Andersson faktiskt fortsätter att, som hon uttrycker det, säga som det är och peka ut lösningar, säger Therese Guovelin.

Har ni stoppat väljarströmmen till SD?
– Jag hoppas ju det. Och att regeringen och socialdemokratin nu ser problemen som vi har sett med arbetslivskriminalitet, utnyttjande av migrerande arbetskraft och så vidare, det tror jag kommer att underlätta vår fackliga valrörelse.

Störst tapp 2015

Det stora tappet för Socialdemokraterna bland LO-väljarna kom runt 2015. Innan det uppgav runt 50 procent att de skulle rösta på S och runt 10 procent på SD.

Vänsterpartiet backar något, från 11,2 till 10,1 procent, men inte heller den förändringen är statistiskt säkerställd.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen är att stödet för Kristdemokraterna minskat från 4,5 procent i maj till 2,2 procent i november.

Arbetet rapporterade förra veckan om hur väljarsympatierna ser ut i Sverige som helhet.

Väljarstöd för S, V och SD bland LO-medlemmar 2012-2021

Väljarstöd för samtliga partier bland LO-medlemmar i november 2021