Finns ett kryphål kommer det att utnyttjas. Det borde man kanske ha kunnat ana. Bemanningsföretag är ju inte direkt kända för att komma med julklappar fyllda med guld­kantade anställningsvillkor och stämningsfull arbetsmiljö. Klart de tar chansen.  

Arbetet har gått igenom samtliga jobbannonser på Arbetsförmedlingens platsbank. Det finns en formulering som dyker upp oväntat ofta.

Att den som söker jobb ska vara antingen student eller ha ”en annan huvud­saklig sysselsättning”. I hela 40 procent av alla annonser för terminalarbete krävs just det. Liksom i 25 procent av alla annonser för lagerjobb. 

Årtal av osäkra jobb

Några till synes oskyldiga ord är i själva verket vägen till att inhyrd personal i åratal kan gå med otrygga anställningar. En formulering som var till för att underlätta för dem som faktiskt bara ville jobba extra.

Men som visade sig bli ett kryphål som bemanningsföretagen har kunnat använda för att slippa erbjuda fasta jobb.  

Så är fallet på Icas lager i Helsingborg. Här möter vi Stefan som från bemanningsföretaget Ranstad får ett nytt anställningskontrakt varje halvår.

Bemanningsföretag är ju inte direkt kända för att komma med julklappar fyllda med guld­kantade anställningsvillkor och stämningsfull arbetsmiljö.

Yonna Waltersson

Där han inte är garanterad några timmar. Där han varje vecka får ett nytt schema. I fem års tid har det fått pågå.  

”Jättedåligt”, ”ovisshet” och ”svårt att planera livet” är de ord som klubb­ordförande för de bemanningsanställda på Icalagret, Sphat Uka, använder för att beskriva läget för de inhyrda.

Han är rejält upprörd över kryphålet som arbetsgivarna vet att utnyttja.

Förslag till Ica på julstämning  

Stora företag brukar vara måna om att vilja sprida julstämning och önska en god jul. Vill Ica göra det med någon trovärdighet i år har jag ett förslag.

Se till så att alla som på något sätt jobbar för er – direkt eller via bemanningsbolag – får vettiga anställningar.

Det vore en riktigt god jul­gärning.