En gång i tiden skapades den kommunala allmännyttan för att bygga och hyra ut lägenheter.

I dag säljs dessa lägenheter ut i en rasande fart till privata fastighetsbolag. Många kommuninvånarna blir av med sina hem. Och företagen kan öka sina vinster.

Det här är naturligtvis inget misstag. Utförsäljningarna av stora fastighetsbestånd till investmentbolag är en del av den omläggning vi sett under lång tid, där skattefinansierade investeringar i svensk välfärd genom politiska beslut förs över till det privata näringslivet.

I en ny rapport från tankesmedjan Bostad 2030 visar journalisten Janne Sundling att denna utförsäljning av hela fastighetsbestånd är ett stort hot mot en fungerande hyresmarknad.

Hyresfastigheter för minst 60 miljarder kronor har överförts från allmännyttan till privata ägare sedan år 2000.

Och utvecklingen skenar. Bara under de senaste fem åren har de privata hyresbolagen ökat sitt ägande i Sverige med 30 procent.

Detta främst genom de snabba cashens bostadsbolag som kommit till under senare tid, den tid då svensk välfärd gått från behovsstyrd till marknadsstyrd.

Renovräkningar ger snabb vinst

Den största hyresvärden i Sverige i dag är det tyska företaget Vonovia, med riskkapitalbolaget Blackstone som storägare.

Blackstone har ett ganska svårslaget rekord i det som numera kallas ”renovräkningar”, att köpa in hyreshus från penningsugna kommuner, kasta ut hyresgästerna genom att renovera bort dem och därefter chockhöja hyrorna.

Mellan 2015 och 2018 köpte Blackstone upp en rad fastigheter i Stockholmstrakten och lyckades genom noggrant planerade renovräkningar göra en snabb vinst på 6 miljarder kronor.

På så sätt har det tillkommit en hel del nya stora och dyra lägenheter för dem som har råd med hyran.

Men flertalet ställs utan hem eller tvingas flytta allt längre bort.

Två utländska aktörer, Vonovia tillsammans med Heimstaden, äger i dag 80 000 hyreslägenheter på den svenska marknaden.

Inte ens Annie Lööf kan få denna ägarkoncentration att framstå som småpluttriga egenföretagare som jobbar hårt och som därför bör belönas med att överösas med skattepengar.

För Centern är det ju varken bostäder eller rimliga bostadskostnader som är målet, det är privatiseringarna och vinstuttagen.

Maximera vinsterna

Centerns försök att införa marknadshyror var en del av denna medvetna privatiseringsprocess, ett förslag som föll med januariavtalet men som bärs av alla borgerliga partier.

I rapporten från Bostad 2030 finns en lika talande som hemsk siffra som gör de senaste decenniernas förändring tydlig. Sedan år 2000 har kommuner sålt ut över 100 000 hyreslägenheter från allmännyttan. Det innebär att i snitt 13 kommunalt ägda hyresrätter har privatiserats per dag.

Denna utförsäljning handlar inte om att skapa en fungerande hyresmarknad. Det handlar om att maximera vinsterna hos investmentbolagen.

Det internationella kapitalet ville ha möjligheter till bra placeringar. Och den kommunala utförsäljningen av svenska folkets lägenheter sågs som mycket lukrativa placeringar.

Kontakten med politiken är därmed viktig för företagen.

I Heimstaden sitter i dag Fredrik Reinfeldt (M) i styrelsen. Tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD) och Moderaternas tidigare partisekreterare Kent Pers­son är också knutna till Heimstaden som rådgivare.

Den tidigare socialdemokraten Ilja Batljan var med och grundade fastighetsbolaget SBB där han fortfarande är huvudägare.

Hem blir vinstmaskiner

Den politiska viljan att ge kommuninvånarna bostäder har i flera kommuner tyvärr bytts ut mot viljan att värna privata företags vinster. Företrädesvis i borgerligt styrda kommuner, men även i socialdemokratiska.

Den mycket omdebatterade utförsäljningen av 1 300 lägenheter i Alby till ett riskkapitalbolag år 2013 genomfördes till exempel under socialdemokratiskt styre. Köpeskillingen var då cirka 700 miljoner kronor.

Fem år senare såldes fastigheterna vidare för 1,7 miljarder.

De nya ägarna var firman Blackstone.

På fem år hade alltså skattebetalarnas bostäder förvandlats från kommuninvånarnas hem till vinstmaskiner för bostadsföretagen.

Nå vad ska man då göra åt denna galopperande utförsäljning?

Naturligtvis måste politiker ta sitt ansvar och stoppa utförsäljningarna, en uppmaning som bör vara självklar att följa åtminstone i kommuner mede S-styre.

En annan väg är att köpa tillbaka lägenheterna.

Bostäder åt invånarna

I Tyskland har omfattande proteser mot utförsäljningar och vräkningar – protester som varit betydligt mer omfattande än i Sverige – lett till en nu klubbad strategi för att återköpa lägenheter till offentligt ägande.

I en rådgivande omröstning i Berlin i september röstade nära 60 procent för att staden skulle tvångsinlösa samtliga privat ägda hyreslägenheter i staden.

Ett sådant politiskt ansvar bör vi kunna kräva även i Sverige. En gång fanns en politisk vision, driven av socialdemokratin, att genom allmännyttan bygga och tillhandahålla bostäder åt invånarna.

De politiker som nu säljer ut folks bostäder för att maximera företagens vinster sviker såväl ideal som invånare.