När LO-kongressen inleddes på måndagsförmiddagen märktes de senaste årens splittringar mellan förbunden redan vid ingången.

I vinterkylan utanför Folkets hus, ett stenkast från LO-borgen, stod medlemmar ur Transport och delade ut flygblad med udden riktad mot las- och omställningsöverenskommelsen som LO till sist hoppat på.

I en livesändning på Arbetets Facebooksida på måndagsförmiddagen försvarade LO:s ordförande Susanna Gideonsson beslutet. Och betonade villkoren för bland annat visstid- och bemanningsanställda, samt de nya reglerna för hyvling.

– Ibland kan det låta i debatten som om det bara är försämringar, men det finns en hel rad förbättringar också. Plus den mycket bättre omställning vi får. Det väger tungt. Och att LO naturligtvis också ska vara med och styra svensk arbetsmarknad framöver. Vi kan inte låta PTK och Svenskt Näringsliv sköta det här på egen hand.

Facket missnöjda med Toijer

LO har hela tiden varit tydliga med att de förhandlat under politisk press. I januariöverenskommelsen slogs fast att las skulle ändras genom lagstiftning om inte parterna kom överens.

En statlig utredning av juristen Gudmund Toijer genomfördes parallellt med förhandlingarna. En utredning fackföreningsrörelsen var mycket missnöjd med.

Nu finns ju inte januariöverrenskommelsen längre. Finns det skäl att se över överenskommelsen och riva upp den?
– Nej, därför att politiken har redan, långt innan det brakade samman tagit ett beslut med bred politisk majoritet att man ska gå på parternas överenskommelse. Och även om inte LO var en part så är vi oerhört glada att man valde den vägen i stället för Toijer för det hade varit ren katastrof.

”Toijer sprattlar i en byrålåda”

Enligt Susanna Gideonsson finns hotet om lagstiftning alltså kvar, även om överenskommelsen mellan S, MP, C och L har fallit.

– Jag tror inte att Toijer-utredningen är död. Han ligger nog och sprattlar i en byrålåda någonstans och kan dras fram när det behövs.

Se hela livesändningen här

LO-kongressen 2021

• Kongressen är LO:s högsta beslutande organ.

• 400 ombud från LO:s 14 förbund samlas i Stockholm mellan den 29/11–1/12. Hur många ombud varje förbund har avgörs av medlemsantalet.

• Sommaren 2020 hölls den första delen av kongressen digitalt. Då valdes Susanna Gideonsson från Handels till ny ordförande för LO.

• Mycket av motionsbehandlingen ajournerades då till den fysiska delen av kongressen som alltså går av stapeln nu.