Kanske har du missat Moderaternas nya reklamkampanj. Grattis i sådant fall!

De mörkblåa affischerna med märkliga budskap är nämligen knappast något som gör samhällsdebatten mer intelligent.

På stora plakat har partiet skrivit svårbegripliga slogans som sannolikt är tänkta att väcka andra känslor än hån och harm.

Varför ska vi tänka på glass?

På en av affischerna står ”Hör man ordet rån är det få idag som tänker på glass”. 

Budskapet är inte bara konstigt. Här verkar partiet vilja att vi ska småle lite nostalgiskt och minnas barndomens Big Pack-glass och barnkalas.

Konstigt nog verkar reklambyrån ha missat att ”rån” nog aldrig i första hand har associerats med annat än brott. Nej, skämtet – om det nu var tänkt som ett – faller inte bara platt. Det blir rent osmakligt. Situationen som den ser ut på våra gator och torg förtjänar bättre svar än pappaskämt och ordvitsar.

Ett annat M-affischbudskap som är lite mer intrikat handlar om skatt. Eller det är snarare intrikat för att man så listigt inte nämner ordet ”skatt”. 

”Du förtjänar att behålla mer av din lön”, som texten lyder, ger kopplingar till riktigt central högerpolitik. Men här finns ett underförstått, outtalat antagande som är obehagligt, ja rentav otäckt. 

Antagandet går ut på att det är dåligt att betala skatt. Att landets medborgare till varje pris ska undvika det. Att det bara är losers som betalar skatt och att landets ”vinnare” förtjänar att slippa. 

Timbros tankegods har fått fötter

Och visst bygger det här tänket på nyliberalismens drömscenario, att staten ska vara så liten som möjligt och individens frihet så stor som möjligt. Så målsättningen är inte alls ny. Dessutom går retoriken i linje med det som högertankesmedjan Timbro har predikat i många år. Att svenskar betalar så himla – läs oskäligt – mycket skatt och att det är fel. 

Med Timbros siffertrixande ingår nämligen även arbetsgivaravgiften i vad enskilda skattebetalare betalar. Härmed får de det till att ”den totala marginalskatten (är) 75 procent, vilket är högst i världen. Detta minskar incitamenten att arbeta extra, tjäna pengar och utbilda sig”.

Detta är förstås nonsens. Men det upprör allmänheten, vilket är syftet.

Med Moderaternas affischer aktualiseras den tankevurpa från högern som en gång för alla behöver genomskådas.

Det Moderaterna inte berättar i sin slogan är vad de är emot. Att de genom sänkta skatter vill skära ner på den allmänna välfärden. På skyddsnätet som fångar upp. På stödet till samhällets svaga och utsatta.

För det är en enkel matteuppgift att se hur M:s drömmar om lägsta möjliga skatter inte går ihop med den typen av välfärdssamhälle som Sverige har i dag.

Det Moderaterna inte nämner i sina slogans är vilken politik de frenetiska skattesänkningarna går hand i hand med. Den om privata försäkringar och en helt tudelad välfärd där de som har råd kan köpa sin egen sjukvård, spara ihop till sin egen föräldraledighet eller pension. Ett samhälle där man inte behöver bry sig om varandra.

Gemensam välfärd kräver gemensam skatt

Och visst har Moderaterna väljare som gärna vill ha ett sådant samhälle.

Men de som blir över då, de som inte har råd? Ja, de får skylla sig själva. Men det här är inget de trycker upp reklamskyltar med. 

Det de missar är att de allra flesta svenskar tjänar på ett system där välfärden finansieras gemensamt och solidariskt. Genom att inte gå in på vad de egentligen menar med sina budskap hoppas de slippa en sådan diskussion.

Men med Moderaternas affischer aktualiseras den tankevurpa från högern som en gång för alla behöver genomskådas. Den att vissa förtjänar bra liv medan andra inte gör det. 

För självklart förtjänar alla ett samhälle med bra välfärd – och ja, ett samhälle med tillräckligt höga skatter.