”Arbetskläder och arbetsmiljö”

Malin Sjunneborn, kongressombud från Göteborg och aktiv i Kommunal.

– Full sysselsättning. Att människor ska orka jobba hela livet och faktiskt ha en dräglig arbetsmiljö och schyssta arbetsvillkor. Att avskaffa arbetslivskriminaliteten. Arbetsgivare utnyttjar arbetskraft som vill komma in på arbetsmarknaden, men till en lägre lön än vad kollektivavtalet säger. Det måste vi arbeta extremt mycket med för att motverka. Från Kommunal har vi också rätten till arbetskläder och arbetsskor som en viktig fråga. Där vill vi att hon driver frågan så att arbetsgivaren tillhandahåller det. 

”Tryggare och fler jobb”

Alexander Ojanne, kongressombud för Stockholms stad och ombudsman på Seko.

– På lite kortare sikt – det parlamentariska läget vi har fram till valet, med en kraftig högermajoritet och där Socialdemokraterna har samarbete med ett parti som tycker fundamentalt annorlunda än vi i arbetsmarknadspolitiken. Att få genomslag för socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik är en jätteutmaning i sig. Att få igenom något om tryggare och fler jobb, vi har ju helt andra lösningar än vad Centerpartiet har. Egentligen samma sak även på längre sikt, inget pekar väl på att vi kommer få någon tydlig socialistisk majoritet. 

”Kompetens och infrastruktur”

Martin Berglund, kongressombud från Västerbotten och ombudsman för IF Metall.

– En stor fråga, men utifrån mitt perspektiv tre grejer: Kompetensutvecklingen. Att möta utmaningarna som utvecklingen inom arbetena skapar, så att man kan utvecklas inom sin kompetens och inte bort från den. Sen kompetensförsörjningen, då tänker jag på Norra Sverige där jag själv är ifrån och där det behövs arbetskraft. Jätteutmaning. Och infrastruktursatsningar – statliga investeringar krävs om man ska möta utvecklingen av de nya jobben.

…och samma fråga till en före detta kollega:

Ylva Johansson EU-kommissionär och tidigare arbetsmarknadsminister.

– Långtidsarbetslösheten. Men tror jag också på att visa hur många som faktiskt jobbar i Sverige. Sverige har en otroligt hög sysselsättningsgrad och den har ju ökat och det ska vi vara stolta över. Den ligger mycket högre än vad den gör i andra EU-länder.