Nomineringarna till det prestigefyllda Stora journalistpriset avslöjades på torsdagsförmiddagen.

Arbetets reporter Karl Martinsson kan tillsammans med Mira Klingberg Hjort, reporter på Kommunalarbetaren, vinna priset i kategorin bästa avslöjande.

De är nominerade för boken Hemtjänstmaffian som handlar om fusk och kriminalitet inom hemtjänsten och som både Arbetet och KA publicerat en rad granskningar ur.

Motiveringen till nomineringen lyder: För att ha avslöjat hur fuskande företag roffar åt sig skattepengar och lämnat våra sköraste åt sitt öde.

”Bevis på läsvärd granskning”

– Det känns fantastiskt! Det här är ju ett av de största journalistpriserna i Sverige och var ingenting vi hade förväntat oss. Det är en stor ära, säger Mira Klingberg Hjort.

Karl Martinsson håller med.

– Nomineringen betyder jättemycket. Den är både ett erkännande och ett bevis på att andra också tycker att vår granskning är läsvärd, relevant och viktig, säger han.

”Pekar på en rad brister”

Varför gjorde ni den här granskningen?
– Vi har skrivit om fusk i hemtjänsten i våra jobb på Kommunalarbetaren och Arbetet, jag sedan 2013. Jag har under de här åren vetat att det finns mycket mer att berätta, som inte riktigt fått plats i tidningen, så när Atlas förlag hörde av sig och undrade om vi ville skriva en bok om det här kändes det självklart, säger Mira Klingberg Hjort.

Vad hoppas ni att den här granskningen ska få för konsekvenser?
– Vi pekar på en rad brister i kontrollerna av de här fuskande företagen både hos kommunerna och den ansvariga myndigheten, Ivo, och hoppas givetvis att myndigheterna blir bättre på att stoppa fusket. Samtidigt vill vi också öka kunskaperna om fusket och kriminaliteten i hemtjänsten som tidigare hamnat lite i skymundan, säger Karl Martinsson

Övriga nominerade till Bästa avslöjande är: Barn till varje pris av Josefin Sköld, Alexander Mahmoud och Patrik Lundberg (Dagens Nyheter) och Portad från sjukhusvård av Dan Ivarsson, Elinor Strand och Jessica Ziegerer (HD-Sydsvenskan).

Vem som vunnit priset avslöjas den 18 november.

Stora journalistpriset

Stora Journalistpriset är Sveriges mest prestigefyllda pris för journalister. Det instiftades 1966 och delas ut av Bonnier för att ”främja goda yrkesprestationer inom journalistiken”.

Priset delas ut varje år i följande klasser: Årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare, årets röst, samt ”Lukas Bonniers Stora journalistpris” för en längre tids journalistisk gärning.

Källa: storajournalistpriset.se