Facken larmar om utnyttjande

Under tisdagen larmade fackförbunden Elektrikerna och Byggnads om dåliga arbetsvillkor på bygget i Skellefteå, där Northvolts batterifabrik ska stå. SVT rapporterade att fackförbunden sett ”oseriösa fuskande företag, lönedumpning och arbetskraft som utnyttjas”.

Enligt Byggnads regionala skyddsombud Pierre Pettersson ska mellan 600 och 750 av totalt 2 000 arbetare på platsen jobba för avtalslösa företag. Problembilden bekräftas delvis av Arbetsmiljöverket som inspekterat arbetsplatsen.

Northvolt svarar att företaget är en ”facklig arbetsplats” med kollektivavtal och att de stora företag man jobbar med också har avtal. 

Stort covidutbrott på batterifabriken

I september skedde ett stort coronautbrott på Northvolts område. 100 positiva fall hade rapporterats under en vecka och 50 fall veckan innan.

”Det som gör att det nu är så många fall är att det är många som inte är vaccinerade. Återigen: Det är en stor arbetsplats med över 2 000 inom området varje dag. Det är för många som inte är skyddade med vaccin”, sade smittskyddsläkare Stephan Stenmark till Expressen då. 

Elektriker avled i sviterna av covid-19

I februari i år skedde det första stora coronautbrottet hos batterifabriken. Region Västerbotten och företaget tog då fram åtgärder för att stoppa spridningen. Bland annat fick bara vissa kategorier av anställda komma in på området, till exempel de som verkligen behövdes på bygget och de som redan haft covid-19.

Tidningen Byggnadsarbetaren rapporterade senare att den man som arbetat på Northvolt och sedan avlidit i covid-19 var en polsk elektriker. Mannen jobbade för en underleverantör som anlitats för att göra elinstallationer på fabriksområdet. Huvudentreprenören kring el, Eitech, hade inte undersökt och riskbedömt situationen tillräckligt, konstaterade Arbetsmiljöverket i våras.