Amazonanställda på tre lager i de tyska städerna Leipzig och Bad Herzfeldt gick på måndagen ut i strejk. På tisdagen ansluter kollegor i ytterligare fyra städer, enligt fackföreningen Verdi, som inte uppger hur många anställda som kommer att strejka.

Strejkerna på de olika lagren ska enligt facket pågå mellan 24 timmar och tre dygn.    

Amazon vägrar acceptera kollektivavtal

Bakgrunden till konflikten är Amazons vägran att acceptera löneökningarna i det kollektivavtal Verdi nyligen tecknade med arbetsgivarna inom handeln. 

– Det är oacceptabelt att ett multinationellt mångmiljardföretag som tjänar löjligt mycket pengar fortfarande vägrar att ge sina anställda samma löneökningar som andra företag i branschen ger till deras kollegor, säger Orhan Akman, Verdis ombudsman för handel och näthandel, i ett uttalande.

28 000 Amazonanställda i Tyskland

Tyskland är Amazons näst största marknad efter USA och företaget har runt 28 000 anställda i landet. Den ökänt fackfientliga handelsjätten har i många år varit föremål för konflikthandlingar från Verdi, som med omkring två miljoner medlemmar är Tysklands största fack efter IG Metall.    

Sedan 2013 har facket med jämna mellanrum organiserat strejker för bättre villkor och högre löner. I november i fjol strejkade 2 500 Amazonanställda på shoppinghögtiden Black Friday.

– Om de hoppades att luften gått ur oss så hade cheferna på Amazon fel, säger Orhan Akman.

– Framgångarna hittills är redan imponerande. Under press från strejkerna har Amazon höjt lönerna flera gånger de senaste åren. Men Amazon betalar fortfarande sina anställda mindre än jämförbara företag som är anslutna till kollektivavtal.

I en kommentar till nyhetsbyrån Reuters skriver Amazon att företaget erbjuder en attraktiv lön, bra förmåner och god möjlighet till karriärsutveckling: ”Ingen här tjänar under tolv euro per timme.”

Amazon

Grundades 1994 och är i dag världens största nätbaserade detaljhandelsföretag.

Har runt en miljon anställda i USA.

Ökad näthandel under pandemin gjorde 2020 till ett rekordår för företaget. Intäkterna ökade med 34 procent till 386 miljarder dollar. Samtidigt ökade vinsten med 84 procent.

Parallellt rusade aktiekursen vilket gjorde att grundaren Jeff Bezos – världens rikaste person – privata förmögenhet ökade från 64 till 177 miljarder dollar.

2014 utsågs Bezos till ”världens värsta chef” av världsfacket ITUC.

Källa: Forbes