Dokument som har läckts till Unearthed, en redaktionellt oberoende grävsajt kopplad till miljöorganisationen Greenpeace, ger en inblick i hur några av världens största utsläppsnationer försöker sätta käppar i hjulet för FN:s klimatarbete. 

Arbetsgrupp III vid FN:s klimatpanel IPCC förbereder en rapport om vilka metoder som är mest effektiva för att begränsa den globala uppvärmningen. Som ett led i arbetet får medlemsländer kommentera utkastet till rapporten. 

Den stora merparten av kommentarerna är enligt Unearthed konstruktiva. Men en liten grupp länder försöker urvattna rapportens slutsatser för att skydda sina egna förorenande företag. 

Klimatmardrömmen: ”Tre år sedan det regnade tillräckligt”

Global

Arbetsgruppens rapport ska inte publiceras förrän nästa år. Och forskarna som skriver rapporten är inte skyldiga att publicera synpunkterna som strider mot etablerad vetenskap.

Men med bara några dagar kvar till klimattoppmötet COP26 i Glasgow väcker kommentarerna farhågor om att dessa tunga länder kommer att agera bromsklossar även där. 

– Dessa kommentarer visar vilka taktiker som vissa länder är beredda att använda för att blockera och fördröja åtgärder för att minska utsläppen, säger den brittiske klimatprofessorn Simon Lewis till Unearthed.

– Om ett land har enorma reserver av fossila bränslen kan de känna ett nationellt intresse, kommenterar professor Robert Howarth på amerikanska Cornell University.

– Men det ligger inte i världens intresse, och man skulle önska att länder hade ett bredare perspektiv än så.     

Så försöker utsläppsländerna urvattna FN-rapporten

Argentina

Köttproducenten Argentina har bett IPCC ta bort stycken som beskriver nötkött som ett ”koldioxidintensivt” livsmedel. Landet vill också att hänvisningar till förslag om köttskatt, liksom till den internationella kampanjen Köttfri måndag, ska slopas. Detta eftersom de enligt landet är ”partiska idéer”.   

Argentinas miljöminister Rodrigo Rodriguez Tornquist har personligen begärt att formuleringar om att det är mer klimatvänligt att äta vegetariskt ska raderas.   

Australien

Australien är världens femte största kolproducent. Men i en kommentar begär landet att få strykas från listan över världens största kolnationer, med motiveringen att det mesta av dess kol går på export. 

Australien har också bett IPCC ta bort formuleringar om hur lobbying från fossilföretag har försvagat klimatåtgärder i landet.   

Brasilien

Även Brasilien är en stor exportör av nötkött och i likhet med grannen Argentina vill landet slopa rekommendationer om att äta mer vegetariskt. ”Man kan inte utgå från att en växtbaserad diet är hälsosam”, skriver landets utrikesdepartement.   

Iran

Fossilproducenten Iran kommer med en djärv kommentar: det är inte möjligt att nå målet om max 1,5 graders uppvärmning, världen borde i stället sikta på två grader. 

Landet vill också att det ska läggas större fokus på koldioxidförvaring som ett alternativ till utsläppsminskningar.    

Saudiarabien

Saudiarabien bygger sin ekonomi på oljan. Landet vill att IPCC stryker rapportens grundläggande slutsats om att det ”behövs snabba och upptrappade åtgärder på alla plan”. Saudiarabien vill även radera formuleringar om att fasa ut fossila bränslen.   

Kungadömet motsätter sig också ordet ”omställning”, som genomgående används i rapporten. Ordet ”bör undvikas” eftersom det antyder att det ”krävs omedelbar handling”, skriver landets oljedepartement.