– Vi har medvetet riktat in oss på COP26 så att sunt förnuft äntligen kan börja råda igen. Om det inte blir någon lösning så kommer det inte att gå några tåg, säger Michael Hogg, som är organisatör på fackförbundet RMT, till BBC Radio Scotland.

De skottländska järnvägsarbetarna ser sin chans att få ett avgörande i en lång lönestrid. Fackförbundet RMT överväger att ta ut sina medlemmar i strejk mellan den 1 och 12 november, vilket är samtidigt som det globala klimatmötet, COP 26, arrangeras i Glasgow.

Förra veckan röstade 2 000 medlemmar för att gå ut i en strejk som riktar sig mot järnvägsoperatörerna ScotRail och Caledonian Sleeper. Förbundet har varnat att de även kan komma att rikta konfliktåtgärder mot en tredje operatör, Serco.

Financial Times varnar för kaos

Om strejken verkställs riskerar den att lamslå stora delar av tågtrafiken i Skottland. Den brittiska affärstidningen Financial Times varnar för att en strejk kan skapa kaos på klimatmötet.

Konflikten handlar om vilka löner de järnvägsanställda ska ha. Efter en långdragen konflikt har facket erbjudits en uppgörelse som ger en löneökning på 4,7 procent de kommande två åren.

Men det förslaget har inte fallit i god jord.

Fackförbundet RMT:s organisatör Michael Hogg beskriver ScotRails avtalsförslag som ”ruttet” och ”oacceptabelt” och säger till BBC att de inte ens kommer att överväga ett sådant avtal. Enligt RMT finns det vid sidan av löneökningen ett flertal försämringar i det förslag som arbetsgivarna lagt fram.

En talesperson från ScotRail beskriver fackförbundets svar som ”en extrem besvikelse”. Bolaget uppger att allt fler nu börjat använda de skotska järnvägarna och att en förutsättning för att skapa en grön och hållbar järnväg är att alla jobbar tillsammans.

Fler strejker planeras

Vid sidan av den planerade tågstrejken överväger även RMT att ta ut bussförare i strejk, men där pågår just nu förhandlingar.

Transportarbetarna är inte de enda som planerar att gå ur i konflikt.

Samtidigt som världens blickar riktas mot Glasgow så överväger renhållningsarbetarna och anställda inom skolan att gå ut i strejk. Det är fackförbundet GMB, som också nyligen hade en omröstning bland sina medlemmar, som sade ja till att strejka.

COP 26 i Glasgow

Mellan den 31 oktober och den 12 november så möts flera av världens ledare i den skottska staden Glasgow för att diskutera hur klimatförändringarna ska hanteras. Detta är FN:s 26:e klimatkonferens. Egentligen skulle den ha hållits hösten 2020 men sköts fram ett år på grund av pandemin.

COP står för Conference of the parties, vilket kan översättas till parternas konferens och i det här fallet syftar det på ett möte mellan företrädare för nästan 200 länder. Målet är att minska klimatutsläppen så att den globala uppvärmningen hålls under 1,5 grader, enligt Parisavtalet. För att lyckas med det måste utsläppsmålen nu stramas åt. COP 26 har därför kallats det viktigaste klimatmötet på många år.

Källor: COP 26, Financial Times