– Jag tycker att det är skrämmande att de kommer hit och struntar i svensk lagstiftning. De här stora företagen verkar vilja sätta sina egna lagar och regler och betraktar sina sajter som amerikansk mark.

Så säger Niclas Sandström, ombudsman på Transport, till Arbetarbladet om den situation som väckt starka protester bland fackförbundets skyddsombud. 

Transport: Sekretessavtal behövs ej

Det var inför Microsofts etablering i Gästrikland som lokala skyddsombud på Securitas ville komma in på det blivande datacentret för att kontrollera arbetsmiljön för de väktare som ska jobba där.

Men enligt Arbetarbladet ställde Microsoft ett krav – för att bli insläppta var skyddsombuden tvungna att skriva på ett sekretessavtal. 

Det fick Transport att reagera. Enligt fackförbundet behövs inte det, eftersom arbetsmiljölagen innehåller regler om tystnadsplikt.

Skyddsombuden har inte velat skriva under avtalen som vid ett avtalsbrott skulle kunna innebära att de ställs inför rätta i USA. Företaget har då svarat med att inte släppa in skyddsombuden, trots att svensk lag ger dem rätt att komma in på arbetsplatsen. 

Skyddsombud har slutat

Arbetarbladet skriver att skyddsombuden nu avsagt sig sina uppdrag i protest. Och det regionala skyddsombudet som sedan tog över har mötts av samma krav och har därmed inte heller släppts in. 

Nu har Transport begärt förhandling med Securitas om hindrande av skyddsombud, skriver Arbetarbladet. Att man vänder sig till Securitas beror på att det är med dem Transport har kollektivavtal.

Magnus Dahlén, avdelningschef på Securitas, tycker inte att kravet om att skyddsombuden ska skriva på ett avtal är orimligt. 

– Med tanke på den dignitet som det är på informationen som lagras på datacentret har vi förståelse för att kunden vill ha en extra sekretessförbindelse, säger han till Arbetarbladet.

Mejlsvar från Microsoft

Arbetarbladet har även sökt Microsoft men det har inte velat ställa upp på intervju.

De har dock fått ett mejl från företagets pr- och kommunikationsansvariga Andreas Wingren som skriver att sekretessavtalen är ett ”standardförfarande” och att skyddsombuden behöver följa de säkerhetsföreskrifter som finns.