Med ett knappt år kvar till val är det svårt att missa det vilda västern som pågår inom svensk borgerlighet. Kanske är det hybris eller doften av makt som berusar, men medan partiledarna i det nya blåbruna blocket gör allt för att trumfa varandra i populism finns det andra som lite oväntat står upp för anständighet. 

Det är de vanligtvis så högljudda och egensinniga ungdomsförbunden som nu tar ansvar.

MUF går emot Kristersson

Moderaternas ungdomsgren som annars mest är kända för sina fester och sina galna testballonger, har nu tagit en helt ny riktning. Visst har de en ekonomisk politik som får många att sätta kaffet i vrångstrupen. Men de har något inte moderpartiet har, nämligen röda linjer.

Nyligen gick MUF:s ordförande Matilda Ekeblad ut och sågade Moderaternas förslag om visitationszoner och anonyma vittnen, förslag som ska debatteras på partiets stämma senare i veckan.

Det är att gå för långt, berättade Ekeblad för SR och menade att förslaget om visitationszoner både riskerar att minska förtroendet för polisen och slå mot den personliga integriteten. Mot ”de kärnvärden som jag tycker att man borde ha i det moderata dna:et”, som MUF-ordföranden formulerar det.

Ungdomsförbundet kräver därför att punkterna stryks. En lovvärd hållning när allt inom högern just nu handlar om att ha hårdast tag.

LUF hotar Sabuni

Ännu längre i sin rimlighet, eller i motståndet mot den blåbruna högergiren, går Liberalernas ungdomsförbund. Här handlar det om något så hårt som ett ultimatum, ställt av LUF:s ordförande Romina Pourmokhtari. 

Om inte partiledningen med Nyamko Sabuni sätter en tydligare gräns mot Sverigedemokraterna, kommer LUF att arbetsvägra i valrörelsen, berättar Pourmokhtari till DN. ”Jag kan inte se att mina medlemmar är villiga att kampanja om de inte känner att de kampanjar för liberala ideal”, som hon formulerar det.

Ulf Kristersson har sagt sig vara den vuxna i rummet. Men när han inte är ansvarsfull nog att hålla politiken ren från populism bör det uttalandet tas med en rejäl nypa salt.

Och ställningstagandet är viktigt. För ingenting kan sägas ha blivit bättre för Liberalerna sedan Nyamko Sabuni bytte fot, bröt januariavtalet och öppnade famnen till Sverigedemokraterna. Man kan till och med hävda att allt finns att vinna på att helt vända om. Att gå i motsatt riktning och stänga dörren högerut.

För som det ser ut nu åker partiet troligtvis ur riksdagen.

Ansvarsfulla ungdomar

Ungdomsförbundens nya pragmatism – eller kanske rentav humanism – på högerkanten är välkommen såhär elva månader inför ett avgörande val. För när de vuxna högerpolitikerna verkar vara för makthungriga för sitt eget bästa gör ungdomarna tvärtom. De stannar upp, funderar på framtiden. Överväger långsiktiga konsekvenser och, ja, de tar ansvar.

Ulf Kristersson har sagt sig vara den vuxna i rummet. Men när han inte är ansvarsfull nog att hålla politiken ren från populism bör det uttalandet tas med en rejäl nypa salt.

Det kanske inte är den vanligaste uppmaningen från den här ledarsidan, men här kommer den: Hur vore det om ni, Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni, lyssnade på era ungdomsförbund? 

De har något viktigt att säga er.