150 000 unga i Sverige varken arbetar eller studerar. Vad beror det på?
– Det finns nog många orsaker till att vi har så hög arbetslöshet bland unga i dag. Det finns för få jobb, det behövs investeringar i branscher och framför allt finns det många jobb som ingen kan ta så man måste bli bättre på att ge människor en yrkesutbildning.

Kan man lägga skulden på någon?
– Ja, det kan man absolut göra. Jag tycker att politiken har varit för dålig med att vara jobbskapande.

Vissa kritiker menar att unga är för bekväma för att ta ”vanliga” jobb. Vad säger du om det?
– Det stämmer verkligen inte. Man går från jobb till jobb med sms-anställningar, osäkra anställningar och sämre villkor. De unga har det tuffare än på bra mycket länge.

Gig-ekonomi behöver kontroll

Hur ser du på jobben inom den växande gigekonomin?
– Vi behöver inte den typ av jobb i Sverige om det inte går att ge människor en skälig lön och bra villkor. Men sedan ser det lite olika ut bland olika företag. Foodora har till exempel kollektivavtal nu som Transport har tecknat medan Uber Eats inte tar arbetsgivaransvar utan tvingar människor att ha en F-skattsedel i stället. Gigekonomin behöver kontrolleras bättre.

Men vissa bud på Foodora hävdar att de fick sämre villkor efter kollektivavtalet?
– Ja, det är en fråga för Transport. Men kollektivavtal ska vara norm oavsett bransch. Ett bra första steg är att teckna kollektivavtal men sedan behöver man såklart förbättra villkoren i hela branschen.

Många unga utnyttjas på arbetsmarknaden. Vad är det värsta exemplet du hört talas om?
– Jag har många exempel, men jag kan ta mitt eget. När jag jobbade på en snabbmatsrestaurang i Göteborg så gjorde min chef snarkljud när jag jobbade långsamt och när jag försökte jobba snabbare tyckte han att jag gjorde fula mackor. Det berättade jag om i en LO-annons. Men även om jag inte nämnde min arbetsgivare så slutade jag få pass på arbetsplatsen. Det var då jag fick upp ögonen för otrygga anställningar och osäkra anställningsformer. Med dem får vi unga som inte vågar stå upp för sig själva.

Måste vara med från början

Hur ska unga lyckas stå upp för sig själva?
– Framför allt genom att man har fler med sig och det är därför det är så viktigt att vara fackligt engagerad. Man måste vara med från början för att skapa de bästa villkoren för sig själv.

Pandemin har slagit hårt mot jobben bland unga. Hur ska unga som drabbats återigen få framtidshopp?
– Jag gick ut skolan 2019 och många av mina kompisar som tog de första stegen in på arbetsmarknaden förlorade sina jobb under pandemin och tvingades flytta hem igen.

– Jag är orolig att vi riskerar att få en förlorad generation i Sverige. Löser vi frågan om arbetslösheten så löser vi också många andra samhällsproblem såsom trygghet, kriminalitet och psykisk ohälsa. Allt det är kopplat till att folk inte kommer i arbete.

Vem är Elsa Alm?

Elsa Alm är ny ungsekreterare på LO. Hon ska ansvara för all verksamhet för LO-fackens medlemmar under 30 år. Tog studenten 2019. Har jobbat på fackförbundet Kommunal med kommunikation och medlemsvärvning. På den S-märkta tankesmedjan Tiden har hon också jobbat med opinionsbildning kring fackliga frågor.