Skyddsräcket hade fästs i en håltegelfasad som var för porös. Dessutom var infästningen i fasaden otillräcklig och räckesnätet för dåligt fastsatt i stolparna.

Det slår vice chefsåklagare Jörgen Lindberg på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål fast när han kräver ett företag i Göteborg på en miljon kronor i företagsbot efter en dödsolycka.

Olyckan skedde i januari 2018. En man i 30-årsåldern arbetade med att byta takpapp på ett flerbostadshus. När han tog tag i det tillfälligt monterade skyddsräcket lossnade en av stolparna från tegelfasaden.

Mannen föll ungefär tolv meter mot marken och avled av skadorna.

Skulle installera skyddsräcke

Det företag som nu ställs till svars var inte mannens arbetsgivare, utan ett företag som hade haft i uppdrag att installera skyddsräcket inför takjobbet. 

Kravet på en miljon i böter ställs i ett strafföreläggande. Där ställs även krav på 30 000 kronor vardera till två anhöriga. 

Om bolaget godtar strafföreläggandet döms böterna ut utan rättegång. Om företaget motsätter sig går fallet vidare till åtal. Bolaget har nu tid på sig att svara, vanligtvis godtas strafförelägganden.