Hon blir också chef för en ny avdelning där näringspolitik och opinionsbildning slagits ihop.

– Det är en utmanande tid för företagen i Sverige. Hårdnande internationell konkurrens, omställningen till ökad hållbarhet och en pågående pandemi måste hanteras parallellt. Om vi ska klara allt detta måste villkoren för företag och företagande stärkas, säger Karin Johansson i ett pressmeddelande.

Blir vice vd

Hon blir också vice vd, tillsammans med Mattias Dahl som ansvarar för arbetsgivarfrågor.

Karin Johansson har varit vd för Svensk Handel i åtta år, och har också tidigare varit statssekreterare på socialdepartementet.

– Jag är mycket glad över att vi kunnat rekrytera Karin till denna nya och viktiga roll. Hon har en gedigen erfarenhet från både näringslivet och politiken. Hon är en stark kommunikatör som efter sina år som VD för en av Svenskt Näringslivs största medlemsorganisationer har bättre kunskap om vår organisation och våra prioriteringar än de allra flesta, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i samma pressmeddelande.