Mycket stod fortfarande och vägde kring Las under de dramatiska dagarna i slutet av oktober förra året. LO hade hoppat av förhandlingarna men Svenskt Näringsliv och PTK ville själva gå vidare med ett avtal.

Samtidigt hängde fortfarande den så kallade Toijerutredningen kvar som ett hot om lagstiftning om inte parterna kom överens.

Den 29 oktober kom så beskedet från regeringen. Toijerutredningen skrotades och man skulle i stället gå vidare med de kvarvarande parternas avtalsförslag.

Hemligt ultimatum

Men regeringens besked kom efter ett hemligt ultimatum från Vänsterpartiet. Det hävdar den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt i den nya boken ”Allt kommer att bli bra” som han skrivit tillsammans med sin pressekreterare Jessica Nordh (läs ett utdrag ur boken på Arbetet Kultur här).

”Vi fick kritik och frågor om varför vi inte satte någon skarp tidsgräns för regeringen. Vad medierna inte visste var att vi hade satt en tydlig deadline för regeringen. Men vår bedömning var att det skulle bli svårare för dem att gå oss till mötes om vi gjorde det offentligt.” skriver Jonas Sjöstedt i boken.

Enligt honom la V ett ultimatum redan den 20 oktober. Om inte Toijerutredningen skrotades skulle misstroende väckas. Ultimatumet löpte ut den 30 oktober, bara en dag efter regeringens besked.

Löfven upprörd

Enligt Jonas Sjöstedt blev statsminister Stefan Löven (S) upprörd under det telefonmöte där ultimatumet presenterades.

”Ni kan ju inte tro att jag går emot LO. Tror du att jag är helt jävla dum i huvudet?” ska statsministern ha sagt, enligt Jonas Sjöstedt.

I ett långt avsnitt i boken presenterar Jonas Sjöstedt och Jessica Nordh sin bild av spelet bakom las. I boken beskrivs ett splittrat LO som gjorde frågan komplicerad att navigera.

”Inte bara fackföreningsrörelsen var delad, själva LO blev allt mer splittrat mellan de olika förbunden. Det gjorde det hela mycket mer komplicerat. Det blev inte den raka och tydliga konflikt som Vänsterpartiet hade räknat med.”

Sjöstedt: V segrade

Sjöstedt slår dock fast att det var just Vänsterpartiet som gick segrande ur striden, eftersom regeringen faktiskt skrotade Toijerutredningen.

”Jag anser att Vänsterpartiet vann Las-striden. Det var inte den kristallklara knockoutseger som vi hade hoppats på, men en tydlig politisk vinst.”

Kritik mot LO-basen

Jonas Sjöstedt riktar också kritik mot LO:s ordförande Susanna Gideonsson i boken. Han berättar att Gideonsson, under ett möte om las-frågan, uppmanat honom att inte lägga sig i och uttala sig om förhandlingarna.

I boken jämför han henne med den tidigare ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson som han menar gav rakare besked.

Enligt Sjöstedt tog mötet med LO-ordföranden slut i förtid.

”Det var Vänsterpartiet som förhindrade att Toijerutredningen gjordes till lag och att facket kördes över. För Gideonsson verkade det mest vara besvärande. Med flera av de olika LO-förbundens ordföranden hade jag bra kontakt och öppen dialog. Men med LO:s ordförande hade jag avslutat mötet i förtid, det var inte meningsfullt. LO var djupt splittrat.”

Arbetet har sökt statsministern för en kommentar.

Utdrag ur Sjöstedts bok

Läs ett utdrag ur boken Allt kommer att bli bra av Jonas Sjöstedt och Jessica Nordh på Arbetet Kultur här.