”Produkterna är frätande och klassade som farliga” skriver regionala skyddsombud på Transport i anmälningar till Arbetsmiljöverket.

Det handlar om kemikalier till biltvättar som uppges kunna ge allvarliga ögonskador och irritera huden.

OKQ8 har anlitat en utomstående entreprenör för att fylla på kemikalierna. Men nu vill bolaget att de anställda på mackarna i stället ska sköta detta. 

De ska hälla vätskan ur tio-litersdunkar ner i en större behållare. Det har väckt frågor om bland annat risk för skvätt och dålig luft.

40 anmälningar till AV

Runt 40 anmälningar till Arbetsmiljöverket kommer från regionala skyddsombud som inte är nöjda med företagets svar om skyddsåtgärder. De begär därför att Arbetsmiljöverket ska bedöma situationen. 

Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport, säger att myndigheten har gjort inspektion på några stationer men ännu inte fattat beslut. 

Anmälningarna kommer från åtminstone tio regionala skyddsombud på olika orter, som i sin tur har flera mackar inom sina områden.

Det gäller bland annat Dalarna, Östergötland, Uppsala och Stockholm.

Möte under fredagen

Martin Miljeteg säger att facket och företaget ska ha ett möte under fredagen.

– Vi ska se om vi kan hitta en lösning, säger han och vill inte kommentera diskussionerna med företaget mer än så i nuläget.

Av handlingarna hos Arbetsmiljöverket framgår att OKQ8 bland annat har anlitat en arbetsmiljöingenjör som besökt några biltvättar och bedömt behovet av skyddsutrustning.

Facket och företaget landar alltså ändå inte fullt ut i samma bild av vad som behövs – facket ställer bland annat krav om ventilation och ögondusch.

Välkomnar oberoende bedömning

OKQ8 svarar skriftligt på frågor från Arbetet via Karin Hellgren, kommunikationschef. 

”Vi arbetar kontinuerligt med att se över vår verksamhet och hitta förbättringar, såväl ur ett effektivitets- som kostnadsperspektiv. Säkerheten för vår personal och våra kunder är alltid vår högsta prioritet, och förändringar genomförs inte till priset av trygghet, hälsa och välmående”, svarar hon på varför man vill föra över kemikaliehanteringen till de anställda på OKQ8.

Hon skriver vidare att företaget uppskattar att facket är engagerat, men att man ibland gör olika bedömningar och att företaget nu välkomnar en oberoende bedömning.