Den vinnande teckningen är gjord av portugisen Gargalo Vasco.

Ofta är det en person med som är fastkedjad vid en tung fotboja. 

Så ser den stereotypiska illustrationen av slav- och tvångsarbete ut. Det är den bilden som många tidningar och organisationer använder sig av då de tar upp ämnet. Men verkligheten ser oftast inte ut så. 

Philippe Vanhuynegem, som jobbar med arbetsrättsfrågor på FN:s arbetslivsorganisation ILO, säger att i dag är tvångsarbete inte lika iögonfallande. 

– I stället används metoder som bedrägeri, konfiskering av pass, löneavdrag eller påhittade skulder, säger han i en kommentar till serietävlingen. 

ILO ville tillsammans med organisationen Human Resources without Borders ge en modernare bild av dagens tvångsarbete. Med frågan vad skulle du göra om din penna var ett verktyg mot tvångsarbete skickades inbjudan till serietävlingen ut. 460 bidrag från 65 länder kom in.

Barn syr kläder

Första pris gick till den portugisen Vasco Gargalo som tecknat ett undernärt barn som sitter under en symaskin och syr kläder till en rik kvinna. 

Han kommenterar vinsten med att tvångs- och barnarbete är frågor han vill uppmärksamma i sitt arbete ”eftersom vi lever i en orättvist värld och dessa frågor ofta inte tas upp”, säger han i ett pressmeddelande. 

I tävlingen fanns även flera underklasser. Den uzbekiska illustratören Eshonkulov Makhmudjon prisades på temat fred för sin illustration som föreställer en pojke som drar en vagn med en rik man som lockar honom med ett bröd.

Det finns, enligt ILO, cirka 25 miljoner tvångsarbetare i världen. 16 miljoner av dessa jobbar inom den privata sektorn där branscher som bygg, jordbruk och hushållsarbete. 4,8 miljoner tvingas jobba som sexslavar och 4 miljoner tvingas till statligt arbete. 

Priset delades ut den 30 juli som också är världsdagen mot trafficking.