Ikea spionerade på sina anställda i Frankrike. Den 22 mars 2021 kom anställda till rättegången i Versailles utanför Paris för att vittna om möbelföretagets metoder.

Ännu en gång har Ikea dragit det globala fackens ogillande på sig. Denna gång pekas möbeljätten ut som ett av världens värsta storföretag.

Det är det globala världsfacket Ituc, som varje år tar fram en rapport om fackliga kränkningar i världen, som står för utpekandet. Det är främst Ikeas verksamhet i Frankrike som lett till att de nu svartlistas av facket.

Den svenska möbelföretaget har spionerat på anställda och illegalt samlat in information om kunder och personer som sökt jobb. Dessutom anlitade ledningen privatdetektiver för att registrera om anställda ägnade sig åt politisk eller facklig verksamhet.

En annan metod var att skicka ut inhyrda skådespelare som hade till uppgift att spana på personalen och rapportera till ledningen. 

Fyra Ikea-chefer sparkade

Ikeas metoder i Frankrike avslöjades redan för nio år sedan och fyra toppchefer har fått sparken sedan dess, men nyligen avslutades en rättegång som ledde till att företaget fick betala drygt tio miljoner kronor i böter och den tidigare vd:n dömdes till två års villkorlig fängelse för sina arbetsmetoder.

Ikea ligger nu på fackets lista över värstingföretag tillsammans med bolag som Amazon, Samsung och Google. 

Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea Sverige, kommenterar utpekandet.

– Ikea i Frankrike har kraftigt fördömt det som skedde i Frankrike för nio år sedan och tagit fram en handlingsplan för att förhindra att det sker igen, säger han och tillägger att han inte vill säga mer om rapporten eftersom han ännu inte hunnit läsa den.

Flest företag från USA kränker fackliga rättigheter

Ituc listar även 61 företag som de hävdar systematisk kränker fackliga rättigheter. Ikea i Frankrike är ett av företagen som pekas ut. 

USA är det land som har flest företag som kränker fackliga rättigheter, de har sex företag på listan; Amazon, Google, Facebook, Uber, Lyft och Doordash. På andra plats kommer Belarus som har fem företag på listan. 

Tyskland har ett företag – Foodora – på listan. Sydkoreanska Samsung, statsjärnvägen i Thailand, Volkswagen i Sydafrika och Malaysia Airlines är andra företag som världsfacket pekat ut. 

Ikea har kritiserats tidigare

Det svenska möbelföretaget har dock vid upprepade tillfällen kritiserats av internationella fackliga organisationer.

2020 inledde det globala bygg- och träfacket BWI en kampanj för att uppmärksamma de dåliga villkoren på företag som tillverkade möbler åt Ikea. I Bosnien arbetade till exempel anställda övertid utan att få extra betalt. 

2018 anmälde det globala servicefacket UNI möbeljätten för brott mot OECD:s regler för storföretag. Servicefacket hävdade då att Ikea inte gjort någonting åt sitt ”antifackliga beteende” som UNI redan då hävdar hade pågått i flera år.

Ett par år tidigare, 2015, blåste det om Ikea i USA där möbeljätten anlitat advokater som specialiserat sig för att krossa facklig organisering. 

Pandemin har lett till kränkningar

I rapporten som kommer varje år tar Ituc upp utvecklingen för världens löntagarorganisationen. De har undersökt utvecklingen för facken i 149 länder.

I år är har coronautbrottet satt sin prägel på arbetslivet. Världsfacket hävdar att företag och stater utnyttjat förra årets utbrott av covid-19 och sagt upp anställda i strid mot gällande kollektivavtal.

I Turkiet sparkades fackliga företrädare med hänvisning till pandemin. I Sydafrika fick anställda på Volkswagen lämna sitt jobb då de uttryckt sin oro för smitta och på Haiti fick 57 000 textilarbetare ingen ersättning, trots löften från regeringen, då de var tvungna att stanna hemma på grund av smittspridningen. 

Som tidigare år listar Ituc också vilka tio länder de ser som värst för fackligt aktiva.

De tio värsta länderna 2021

Bangladesh
Belarus (nytt för i år)
Brasilien 
Colombia
Egypten
Honduras
Myanmar (Nytt för i år)
Filippinerna
Turkiet 
Zimbabwe

De två länder som sedan förra året lämnat listan är Indien och Kazakstan. Världsfacket ITUC; International Trade Union Confederation, jämför årligen villkoren för fackliga organisationer runt om i världen. I år har det analyserat utvecklingen i 149 länder. Undersökningen bygger bland annat på material från oberoende fack. Länder som Nordkorea, Syrien och Nicaragua ingår av det skälet inte i denna jämförelse.  Källa: ITUC


Ett annat återkommande hot de ser är attackerna emot strejkrätten.

I årets rapport konstaterar facket att det skett allvarliga inskränkningar av den i 129 av 149 länder. Arbetare som har organiserat strejker har bland annat gripits och åtalats.

Svårare för fack att få avtal

Facken har också fått det allt svårare att teckna kollektivavtal. I Brasilien, Kambodja och Hongkong har det skett massuppsägningar när facket velat förhandla. I 79 procent av länderna så har det skett övergrepp i kollektivavtalssystemet.  

Den värsta regionen för fackliga är Mellanöstern och Nordafrika. Där är strejk- och förhandlingsrätten kraftigt beskuren i nästan alla länder.

Libyen, Palestina, Syrien och Jemen präglas av konflikter som får en kraftig inverkan på fackliga rättigheter.

Den näst värsta regionen är södra Asien där våldet har ökat i Myanmar, Hongkong, Filippinerna, Kambodja och Indonesien.

Samma sak gäller det afrikanska länderna Burundi, Somalia, Sydsudan och centralafrikanska republiken där våldsamma konflikter gjort det svårt för facken att verka fritt. 

Våldet mot fackliga

Fackliga aktivister mördades i sex länder förra året, dessa var Brasilien, Colombia, Guatemala, Myanmar, Nigeria och Filippinerna. 

I 68 länder har fackliga företrädare gripits.  Några länder där detta uppmärksammades mycket 2021 var Kambodja, Hongkong och Myanmar. 

I 45 länder skedde våldsamma attacker mot fackliga representanter. 

Den värsta regionen i världen för fackliga är Mellanöstern och Nordafrika.