Låt oss vara ärliga.

När Vänsterpartiet bestämde sig för att tolerera Stefan Löfven som statsminister 2019 så var man tydliga med att de inte tänkte acceptera marknadshyror eller förändringar i las som inte var sanktionerade hos fackförbunden.

Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har vetat att de bara kan regera så länge V inte ger sig i lag med SD, M och KD.

Regeringen – och inte minst Annie Lööf – har dessutom i praktiken fått uppleva hur det kan se ut.

Vänsterpartiet har tillsammans med Moderaterna bidragit till att pausa liberaliseringen av Arbetsförmedlingen och man har begränsat arbetskraftsinvandringen. I februari 2020 bestämde sig partierna för att ändra i regeringens budget, för att ge mer pengar till välfärden.

Att Vänsterpartiet vill, vågar och kan ställa till det för Centerpartiet är tydligt för alla. Och ingen kan heller bli överraskad över att de agerar så här. De har i två år sagt att deras lojalitet mot landets hyresgäster är starkare än deras lojalitet mot partierna som ingått januariavtalet.

Har S, MP, C och L någon plan för det? Det verkar inte så. Klockan 16 på torsdagen meddelade statsministern att han är beredd att möta riksdagens misstroendevotum på måndag. Därefter kan det bli extra val eller så lämnar Stefan Löfven in sin avskedsansökan.

I väntan på det kan man surfa in på Socialdemokraternas sajt och läsa följande:

”Moderaterna och SD vill se ett mindre reglerat hyressättningssystem vilket i praktiken innebär en övergång mot marknadshyror. Enligt Hyresgästföreningen skulle marknadshyror kunna innebära hyreshöjningar på i genomsnitt 24 till 50 procent. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera”.

Själva sakfrågan – fri hyressättning i nyproduktion eller första steget mot marknadshyror som Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen skulle säga – är inte svårare än så.

Eller jo förresten.

Just i dag är det inte Moderaterna och SD som avser att införa ett mindre reglerat hyressystem som i praktiken leder till marknadshyror. Det är Socialdemokraterna (motvilligt) och Centerpartiet (entusiastiskt) som är på väg att driva igenom det. Och det är Vänsterpartiet som inte kan acceptera det.

Vill Stefan Löfven och Annie Lööf fortsätta att skriva statsbudgetar ihop så måste de ta konsekvenserna av det.

Släng utredningen, regera vidare.