– Han har rest till Syrien i samband med krig i syfte att ansluta sig till en terrororganisation och därefter återvänt till Sverige. Den här personen är enligt uppgifter från Säpo fortfarande anhängare av våldsbejakande islamism och har ett brett kontaktnät i den våldsbejakande islamismen i Örebro.

Vem är det Anders Gullberg på Skolinspektionen pratar om?

Jo, en man som tills nyligen suttit i ledningen för friskolestiftelsen Al-Azhar i Örebro.

Säkerhetspolisen konstaterade att barnen i skolverksamheten ”troligtvis utsätts för radikalisering och rekrytering till en miljö som accepterar våld eller brottslighet som metod för politisk förändring”.

Så i förra veckan stängde Skolinspektionen de två Örebro-skolor som stiftelsen drivit.

Nå, liknande historier har utspelat sig förr. Välfärden – inte minst skola och barnomsorg – har förvandlats till en okontrollerad marknad och det gör den attraktiv för kriminella och extremister.

När nyhetsbyrån Siren kartlade runt 550 personer kopplade till radikal islamism i Sverige hittade man starka band till friskolebranschen.

I det förr så fyrkantiga och byråkratiska Sossesverige har välfärden verkligen blivit mycket mer dynamisk sedan marknadskrafterna släppts loss.

Vad sägs om att en dömd pedofil både startade och drev tre friskolor i Stockholmsområdet? När pedofilen åkte in i fängelse för nya brott överlämnade han verksamheten till en kollega och dennes hustru.

Kvinnan hade precis avtjänat ett fängelsestraff för grovt koppleri.

Eller vad sägs om familjehem där de ansvariga har kopplingar till grov organiserad kriminalitet och vårdhem där unga med drogproblem fick renovera en mc-gängledares verkstad? Eller att rehabiliteringshem för unga och sköra människor sköts av grovt kriminella?

Och visst kommer ni ihåg jobbcoacherna, som med hjälp av healing, beröringsterapi och hjärntvätt skulle göra oss mer arbetsamma? Eller att rekryteringar till terrorsekten IS misstänks ha pågått bland Arbetsförmedlingens etableringslotsar?

I höst kommer boken ”Hemtjänstmaffian” där reportrarna Mira Hjort och Karl Martinsson visar hur delar av äldreomsorgen nu styrs av skojare som år ut och år in mjölkar kommunerna på gemensamma resurser.

Allt det här är avslöjanden där vi faktiskt fått veta vilka ljusskygga typer som står bakom samhällsviktig verksamhet. Men vem vet vilka skummisar som ännu inte upptäckts vara valfrihetsrevolutionens vinnare.

Vem äger till exempel friskolejätten Internationella engelska skolan, IES? I veckan kunde Aftonbladet berätta att Skolinspektionen i åtta månader jagat svaret för att se om det är seriösa människor bakom.

Myndigheten vet fortfarande inte. Inte skolans ordförande Carola Lemne heller, säger hon.

– Jag känner inte dem så jag kan inte svara på några frågor om dem. Jag vet inget om dem. 

Några ägare har Skolinspektionen i alla fall hittat, till exempel en mexikansk naturgasmiljonär, en brittisk fondförvaltare och en herre i Luxemburg som blivit rik på biltvättar.

Vinst- och segregationsmaskinen IES – som är 28 000 svenska barns skola – tycks ägas av ett holdingbolag som ägs av ett holdingbolag som ägs av ett holdingbolag som ägs av ett holdingbolag…

På sista raden kan det vara en pedofilring som äger alltihop.

Eller maffian. Eller Saudiarabien. Vi vet ju inte säkert. 

Det enda vi vet är att vi pumpar in skattepengar i verksamheten och att Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna med näbbar och klor kommer försvara systemen som gör detta möjligt.