Den andra vågen har slagit hårt mot Argentina som nu har runt 80 000 bekräftade dödsfall med covid-19.

Samtidigt hackar vaccinationskampanjen och bara 6,5 procent av befolkningen har fått bägge sina sprutor. 

Nu har de 24 000 medlemmarna i energifacket SPP tröttnat på att vänta, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Förbundet vill köpa 50 000 överblivna doser av Astra Zenecas vaccin från Israel. Kruxet är bara att importtillstånd krävs. Om inte regeringen beviljar ett sådant hotar facket att gå ut i strejk. Något som skulle innebära omfattande produktionsstörningar på oljesandfältet Vaca Muerta.

– Om vi inte har fått något svar på vår fråga nästa fredag, den 11:e, så kommer vi att lägga ned arbetet för att skydda våra kolleger, säger generalsekreteraren Guillermo Pereyra.

Än så länge distribuerar Argentina enbart vaccin till äldre och särskilt prioriterade grupper. 

– Vi vill inte sno åt oss vaccin från någon eller bli tilldelade doser som är avsedda för äldre, lärare, sjukvårdspersonal eller personer i riskgrupp. Vi vill betala för dem, säger Guillermo Pereyra.

Det är inte första gången vaccin blir en facklig fråga i det latinamerikanska landet. I slutet av maj gick elva hamn- och sjöfartsförbund ut i strejk med krav på att inkluderas i listan över prioriterade yrkesgrupper, vilket berättigar till en framskjuten plats i vaccinationskön.  

Först kärvade förhandlingarna, men när den ekonomiskt viktiga godstrafiken lamslogs gav myndigheterna snabbt vika. Strejken kunde avslutas samma dag som den inletts och samtliga hamnarbetare tillerkändes ”prioriterad status i regeringens strategiska vaccinationsplan”. 

Argentina

Har 45 miljoner invånare. Nio av tio bor i städer och ungefär en tredjedel av invånarna bor i och kring huvudstaden Buenos Aires.

De flesta jobbar inom tjänstesektorn men fortfarande sysselsätter industrin en knapp fjärdedel av arbetskraften. Kring 7 procent arbetar inom jordbruket.

2017 beräknades en tredjedel av arbetskraften vara sysselsatt inom den informella sektorn.

Källa: UI/Landguiden