Vem är du?
– Jag är en 38-årig journalist och tidigare ledarskribent på Aftonbladet. Närmast kommer jag från ett jobb som politisk sakkunnig i regeringskansliet, i statsrådsberedningen. Jag har fru och två barn och bor i Vällingby. Men är ursprungligen från Dalarna.

Du går direkt från att vara statsministerns talskrivare till att bli politisk redaktör på Arbetet. Hur ställer du om perspektivet? 
– Det kommer nog vara en startsträcka där jag behöver hitta tillbaka till min egen röst. Men det kommer nog ändå gå rätt hyfsat. När jag började på statsrådsberedningen kom jag direkt från Aftonbladet, och där kunde jag vara ganska hård mot personer som sedan blev kollegor.

Hur var statsminister Stefan Löfven som chef? 
– Jag tycker väldigt bra om honom. Han är en mycket sympatisk person. 

Vad var det svåraste med att skriva tal åt statsministern? 
– Att försöka hitta en annan persons röst. Hur gör jag mig fri från min egen röst och mina egna språkliga ticks? Som talskrivare vill man gärna vara i samma rum som den man skriver tal åt för att höra personen prata. Det blev svårare under pandemin. 

Vilka frågor är viktigast för dig som politisk redaktör? 
– Med naturlighet är det de frågor som är viktiga för LO-kollektivet. Trygga jobb, bra löner men också socialförsäkringar och pensioner. Själv tycker jag också den stora frågan är hur socialdemokratin och arbetarrörelsen fortsatt ska kunna representera arbetarklassen.

Vilket avtryck vill du göra i opinionsjournalistiken? 
– En av de viktigaste frågorna för mig blir att bidra till att arbetarnas frågor får plats i debatten. Att vi kan ha en diskussion om saker som faktiskt påverkar människors liv. I partiledardebatten i går var det i stället en massa diskussioner om ordval och om vem som hade bäst fakta.

Vilken blir den tuffaste striden inför valet 2022? 
– Det stora i valrörelsen kommer vara kriminalitet och känslan av otrygghet. Nu ser man att skjutningarna går nedåt, men frågan är om det räcker? Det vore välgörande om det även kunde handla om ekonomisk trygghet. Arbetslöshet är en fråga vi också kommer ha med oss. Vad gör den med en uppväxande generation?

Arbetets tidigare politiska redaktör Martin Klepke slutar inte på tidningen, utan kommer att fortsätta som ledarskribent på deltid fram till sin pension.

Daniel Swedin

Ålder: 38 år.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Vällingby

Kommer från: Grängesberg i Dalarna

Bakgrund: Ledarskribent på Aftonbladet, talskrivare och sakkunnig på regeringskansliet, biträdande forskare vid SOM-institutet.