Mörka och heltäckande, det är kraven på hur skor ska se ut om du jobbar på Max och du får själv stå för inköpet.

Däremot är det inte nödvändigt att skorna har halksula.

– Vi har golv som har inspekterats och godkänts av Arbetsmiljöverket, säger Erik Filén, pressansvarig på snabbmatskedjan.

Inte heller på McDonald’s finns krav på arbetsskor med halksula om inte riskbedömningar visar det motsatta. Det är då upp till varje restaurang att besluta om det behövs speciella skor i tjänsten, förklarar presschef Henrik Nerell.

Både Max och McDonald’s uppger att de följer vad som står i kollektivavtalet med Hotell- och restaurangfacket, HRF, och branschorganisationen Visitas rekommendationer.

Den senare anser att halkrisker i första hand ska fixas på annat sätt innan det blir aktuellt med personlig skyddsutrustning i form av skor med halkfri sula.

Särskilt stor risk för halkolyckor anser facket finns i restaurangköken där personalen hanterar stora mängder frityrolja.

På båda hamburgerkedjorna måste de som rengör fritöserna ha skyddsglasögon, gummihandskar och förkläde på sig men inga speciella skor.

Regionala skyddsombud på HRF, har klagat på golven på både Max och McDonald’s.

Två fall har drivits i förvaltningsrätten och då har Arbetsmiljöverket genomfört inspektioner. Men inspektionerna visade inga anmärkningar och nu har HRF hamnat i ett moment 22, anser de.

– Arbetsgivarna och branschorganisationen Visita gör allt för att kringgå detta, säger ombudsman Kent Johansson.

För att komma vidare i frågan vill HRF prata med fler medlemmar som haft bekymmer med skor och halkrisk.

Arbetsrättsjuristen Mattias af Malmborg är kritisk till Arbetsmiljöverkets inspektioner och besviken över att kammarrätten avslagit prövning.

– I ena fallet hade man en inspektion som utfördes på morgonen innan öppningsdags och precis efter morgonstädning. Arbetsmiljöverket gick heller inte in på frågan om att de anställda behöver betala sina skor själva, säger han.