Konflikten mellan Kina och multinationella modebolag, såsom Nike, H&M och Adidas, som väljer att bojkotta produkter från Xinjiang-provinsen har trappats upp de senaste dagarna. 

I sociala medier syns bilder på H&M-butiker i Kina med röda skynken som hänger för dekaler och entréer.

En talesperson från det lokala partistyret i Xinjiang meddelade under en presskonferens att H&M inte kan tjäna pengar i landet så länge de stoppar inköp från regionen. 

Minst tre stora e-handelsbolag har redan tagit bort all onlineförsäljning av H&M:s kläder och kinesiska kändisar har gjort klart att de aldrig mer ska köpa något från det svenska modebolaget. 

– Det är oerhört oroande. Kina vill ha sin egen version av vad företagsansvar är. Och deras version skiljer sig från internationella, säger Johnson Yeung på den ideella organisationen Clean Clothes Campaign. 

Han är ansvarig för en kampanj som har som syfte att uppmärksamma de arbetsläger som finns i Xinjiang. 

För tre år sedan kom de första rapporterna om att Kinas kommunistparti spärrade in muslimer, från folkgruppen uigurer, i arbetsläger i den autonoma regionen Xinjiang. 

Uppgifter från bland annat Human Rights Watch visar att uppemot en miljon människor bor i de stora lägren som centralregeringen i Peking satt upp. 

Enligt flera människorättsorganisationer förekommer systematiska övergrepp mot uigurer som är satta i så kallade arbetsläger för ”omskolning”.

Kina erkänner numera att lägren finns men att de används för bland annat yrkesutbildningar. 

– Genom att så hårt markera mot till exempel H&M vill Kinas ledning pressa andra företag och aktieägare att inte våga göra detsamma. Kina vill inte att någon ska kritisera mänskliga rättigheter varken i Xinjiang eller någon annanstans i landet, säger Johnson Yeung på telefon från Hongkong. 

USA valde i september i fjol att stoppa importen av bomull, kläder, hårprodukter och datordelar från Xinjiang. 

– Uigurer är utan tvekan fångar i arbetsläger enbart på grund av deras etnicitet. I lägren sitter lärare, universitetsrektorer, företagsekonomer, ja människor som innan hade andra jobb. Kina måste förstå att de inte kan göra så, fortsätter Johnson Yeung. 

Human Rights Watch och Amnesty är mycket kritiska till hur Kina agerar. 

– Den kinesiska regeringen bekänner färg genom att pressa företag att vara delaktiga i övergrepp snarare än att samarbeta för att stoppa övergrepp mot uigurer, säger Sophie Richardson, ansvarig för organisationens bevakning av Kina, i ett uttalande. 

Amnesty Sverige skriver till Arbetet Global att situationen i Xinjiang och det pågående förtrycket mot uigurer är och förblir ytterst den kinesiska statens ansvar, men företag har ett ansvar i att se till att inte bidra till förtrycket.

Amnesty förespråkar lagstiftning om att företag måste göra riskanalyser angående mänskliga rättigheter.

I den pågående konflikten i Kina pekar Human Rights Watch på hur flera bolag skräms till tystnad. 

Bland annat har spanska bolaget Inditex, som äger Zara, tagit bort en skrivning på sin hemsida om hur de har nolltolerans mot tvångsarbete.

Andra, såsom japanska Muji och tyska lyxmärket Hugo Boss som finns i Sverige, tar steget ännu längre och pratar öppet om hur de fortsatt ska köpa bomull från Xinjiang.  Samtidigt uppger Mujis ägare att de är bekymrade över uppgifterna om tvångsarbete.

Även japanska Uniqlo som också öppnat butiker i Sverige köper produkter från provinsen. 

– Muji är mycket stora på den kinesiska marknaden och det har gått väldigt dåligt för dem ibland annat USA under pandemin vilket kan vara en orsak till att de väljer den här strategin, säger Johnson Yeung på Clean Clothes Campaign. 

– Men Muji väljer fel sida av historien. Vi anser att Muji och andra märken, såsom Uniqlo, är väldigt oansvariga.

Xinjiang

Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina. Över 90 procent av området består av berg, öknar och svårforcerad terräng.

Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (folkräkning 2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper, varav uigurerna — ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk — är den största med 8—10 miljoner. Den kinesiska invandringen har varit kraftig de senaste årtiondena och drygt 40 procent uppskattas vara han-kineser.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt en större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har separatiststrävandena i regionen märkts genom flera attentat, som skyllts på muslimska ”terrorister”, och genom den kinesiska regimens hårda reaktioner.

Källa: Källa: UI:s Landguiden