Är det några som lär svenska folket varför privatiserad vård är en riktigt dålig idé är det Moderaterna i Region Stockholm.

Nu senast med försöket att sälja stockholmarnas sjukvårdsrådgivning till kry.se – detta nätläkarbolag som enligt bland andra Svensk Förening för Allmänmedicin framför allt hjälper redan friska patienter.

Försäljningen är nu tack vare en hård motkampanj stoppad – men vi får inte låta oss luras av denna tillfälliga seger.

Social­demo­kraterna måste fortsätta ta strid för en gemensamt ägd välfärd. 

I Coronakommissionen hette det ”fragmenterad organisation”. Någon har kallat det ”sönderslagen vårdkedja”. En vårdskribent berättar om resurser som flyttas från de allra sjukaste till de allra friskaste.

Nu har regionen också blivit Sverigesämst på covid-vaccinering. Man hävdar att det beror på att just Stockholm fått för lite vaccin.

I en anständig välfärdsstat ägs varken sjukvårdsrådgivningen, vårdcentralen eller äldreboendet av något aktiebolag

Linn Svansbo

Men fördelningen baseras på andelen 70-plussare och har därmed nått Stockholm i precis samma utsträckning som resten av Sverige. 

Där Stockholm däremot sticker ut är i antalet vårdval. Det är inte konstigt att det är svårt att samordna vården i den egna regionen när enbart primärvården består av 210 olika aktörer.  

I Moderaternas Stockholm når privatiseringen av vår gemensamma välfärd rekordnivåer och trots alarmerande rapporter från vårdarbetarna fortsätter galenskaperna.

Det behöver vi socialdemokrater vara tydliga med att vi ser. Och göra något åt. 

I en anständig välfärdsstat ägs varken sjukvårdsrådgivningen, vårdcentralen eller äldreboendet av något aktiebolag.

De ägs av medborgarna och styrs efter behov, inte vinstintresse eller storlek på plånbok.

Om detta bör det, med facit i hand, inte råda några som helst tveksamheter kring.