Just när Ebba Busch ilskna husaffär kom upp till en första rättslig förhandling slungade KD-ledaren ut de mest fabulösa uttalanden mot sin motparts ombud i ett uppmärksammat Facebookinlägg.

Åklagaren har nu inlett en förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch.

En politisk praktmiss av Ebba Busch, naturligtvis. Ändå hörs inget från övriga KD.

Ser de inte hur en sådan rättstvist påverkar förtroendet för partiet? Att försöka gömma sig bakom förklaringen att det är Ebba Busch personliga problem håller inte i en förtroendebransch som politiken.

Redan husaffären borde få övriga partiet att reagera

Ingen vill rösta på en aggressiv partiledare som verkar se som sin främsta ambition att sparka ut en 81-årig man ur hans hus.

Speciellt inte då hon kommer från ett parti som säger sig värna de äldre.

Men Ebba Buschs utfall och hemska anklagelser mot motpartens ombud gjorde det hela betydligt värre. Här handlar det inte längre om två personer som är oense i en privat affär.

Det handlar om ifall KD:s partiledare har gjort sig skyldig till ett grov brott. Det är obegripligt att KD:s ledning inte verkar se att det påverkar partiet.

Alla är och ska vara oskyldiga tills dom faller, men politik är som sagt en förtroendebransch. Rättsapparaten och politiskt förtroende går inte alltid hand i hand.

Framför allt mal rättens kvarnar betydligt långsammare än flyktiga väljarströmmar.

Väljarnas förtroende för Ebba Busch i DN Ipsos mätning som kom häromdagen har rasat från 34 till 22 procent. Det är den största nedgången som någonsin uppmätts på så kort tid.

Paralleller kan dras till centerpartisten Eskil Erlandsson. Han petades av partiet över en dag när det kom fram att han varit närgången mot några moderata riksdagskvinnor.

Ändå friades han i både tingsrätt och hovrätt. Men då var loppet redan kört för den tidigare lantbruksministern. Erlandsson slängdes ut ur politiken helt enkelt för att Centern tyckte att han skadat förtroendet för partiet.

Finns det inga spinndoktorer kvar i KD som kan se den skada som är på gång i KD?

Nej, kanske inte.

Liksom Nyamko Sabuni inom Liberalerna har Ebba Busch inom KD omgivit sig med ja-sägare, vilket är en mycket farlig strategi när ett parti börjar tappa väljarnas förtroende.

Nedgången fortsätter medan det lismande hovfolket fortsätter hylla sin partiledare.

Här kan vi jämföra med Moderaterna där en nedgång mycket snabbt förändrade sitsen för den förra partiledaren Anna Kinberg Batra. Från att ha suttit ganska säkert hade hon plötsligt en majoritet emot sig och tvingades avgå.

Kanske hoppas Ebba Busch och KD:s hovfolk på att åklagaren lägger ned förundersökningen och därför vägrar se något förtroenderas eller vad som behöver göras åt det.

Det är en inställning som övriga partier nog tackar för.