I september sökte Enkhbaatar Narantuya jobb hos Svensk Direktreklam. Företaget består av många franschisebolag och finns över hela landet.

På helgerna jobbar anställda för bolaget med att dela ut gratistidningar och reklam.

Från kontoret i Liljeholmen i Stockholm fick Enkhbaatar Narantuya information om att de skulle ge honom ett jobbintyg och på så sätt också hjälpa honom att få ett svenskt samordningsnummer som upprättas av Skatteverket.

Men det fanns ett krav; Han var tvungen att jobba fyra veckor först.

– De utnyttjar människor utan samordningsnummer. När jag först fick jobbet verkade det som ett lätt jobb som jag kunde göra på helgerna. Men det var väldigt tufft och tog lång tid, säger han.

Samordningsnummer

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige.
Källa: Skatteverket

Lönen är inte per timme, i stället ges en summa per distributionsområde. Enkhbaatar Narantuya säger att han fick cirka 200 kronor per gång men att det tog honom närmare fem timmar att utföra jobbet. Det betyder att hans timlön var 40 kronor.

Att lönen är låg har anställda vittnat om flera gånger tidigare. För två år sedan skrev Arbetet om Vincent Verheyen som chockades över sina cirka 40 kronor i timmen.

Enkhbaatar Narantuya orkade bara jobba några pass mellan september och november men har ännu inte fått betalt. Totalt handlar det om 900 kronor.

– Såklart vill jag ha mina pengar men framförallt handlar det om att informera andra om hur de beter sig. De lovade att de skulle betala i december om jag uppgav mitt kontonummer. Sedan hänvisade de till 25 januari.

I sms-konversationen om den uteblivna lönen som inleddes i slutet av november är avsändaren från Svensk Direktreklam anonym.

Varje sms avslutas med Svensk Direktreklam/Office Liljeholmen. Numret går endast att sms:a. Detta nummer användes också när företaget kommunicerade kring hans jobbpass under hösten.

Avsändaren meddelar i december att kontonumret är registrerat och att lönen ska sättas in 25 januari. Men 27 januari uppger samma anonyma avsändare att det inte finns något konto registrerat.

Isaac Mukiibi är platschef för Stockholms innerstad och ansvarig för kontoret i Liljeholmen.

– Han måste ta reda på vem han har jobbat för. Vi har flera kontaktpersoner på kontoret. Han måste ge sina kontouppgifter till sin kontaktperson för att kunna få lön. Men vi vet varje krona han har jobbat för. Deras löner sparas i vårt system även om de från början inte har ett kontonummer.

Hur kommer det sig att de måste jobba fyra veckor för att få ett jobbintyg som kan ge dem samordningsnummer och därefter möjlighet att öppna ett bankkonto?
– Vi får in folk som bara vill ha hjälp med samordningsnummer för det är inte många företag som hjälper till med det. Det är mycket administrativt arbete för oss. De är anställda hos oss, men för att skriva ett intyg till Skatteverket kräver vi att de jobbar fyra veckor.

Efter artikelns publicering återkom Svensk Direktreklam som nu uppger att lönen har utbetalats.

Svensk Direktreklam

Svensk Direktreklam uppger på sin hemsida att de är Sveriges största privata direktreklamföretag och sysselsätter närmare 400 anställda på 36 franchiseföretag. 7 000 är deltidsanställda utdelare.

Årligen distribueras över en miljard trycksaker till konsumenter. Koncernens totala omsättning, inklusive gratisdistribuerade lokaltidningar, uppgår till cirka 700 miljoner kronor.